Nincsenek csodaszerek! Az egészséges táplálkozás és a vitaminok

Ezt a blogcikket lehetőséged van hanganyagként is meghallgatni. 👇🏻

Szent-Györgyi Albert, a C-vitamint először izoláló tudós hazájában, Magyarországon csaknem szentségtörésnek számít megkérdőjelezni a népszerű szintetikus táplálékkiegészítő szedését – holott a kutatási eredmények egyértelműek.

Egy éven át íródott, és az Amerikai Evolúciós Orvostudományi Társaság (Ancestral Health Society, AHS) tudományos folyóiratában jelent meg pár évvel ezelőtt Dr. Clemens Zsófia neurobiológus, a Paleomedicina munkacsoport irányítójának mítoszromboló tanulmánya. A dolgozat végkövetkeztetése szerint, „ha nem táplálkozunk egészségesen, akkor teljesen mindegy, hogy szedünk-e C-vitamint, mivel a tablettákban vagy kapszulákban szedett C-vitamin nem hatékony”.

A kutatási eredmények és az InnoFit

Alátámasztja ez a kutatási eredmény saját, innofitos tapasztalatainkat is: a természetes táplálkozással bevitt anyagokat a szervezet felismeri, és a saját „intelligenciájával” hasznosítja – ha kell, raktározza –, hiszen így táplálta évmilliókon keresztül is magát a túlélés érdekében!

Ezzel szemben a csodaszerként kínált, szintetikus porok és kapszulák a vizsgálatok szerint hatástalanok.

De vajon mit tud a természetes tápanyag, amit mesterséges társával hiába próbálunk biztosítani?

Miben más a természetes táplálkozás, mint a tabletták szedése?

A neurobiológus szakértő szerint a nagy különbség az egészséges tápanyagbevitel komplexitásában és természetközeliségében keresendő. Abszurd ugyanis az a fogyasztói elvárásunk, hogy „egyetlen, a természetes környezetéből kiragadott tápanyagtól várjuk a csodát”.

Ehelyett a mesterkélt megközelítés helyett azokra az összetett kölcsöhatásokra kell inkább alapoznunk, amelyek a természetes tápanyagok között fogyasztásukkor zajlanak le, és egymás hasznosulását a tablettáknál soha nem tapasztalt módokon segítik.

A szintetikus vitaminok híveit valójában az a tény tévesztette meg, hogy az egészségesebb emberek vérében következetesen magasabb C-vitaminszintet mértek. Csakhogy ez a magas szint azonban nem mesterséges formában, kiegészítőként adva teremtődött meg ebben az esetben, hanem az illető személyek átfogóan egészséges étrendjének köszönhetően!

Egyszerűbben szólva, ismét a kutatói szavaival: a tabletta formájában történő vitaminpótlás  „szembemegy a természettel” – és ezért nem is lehet hatékony.

Drága és eredménytelen: az antioxidánsok esete

Ezzel párhuzamos az egészséget és fiatalságot jó pénzért ígérő antioxidánsok esete. Ezek köré is valóságos iparág épült ki, mely sokak életéből szintén kiszorítja a kiegészítők nélküli, hagyományosan egészséges és ráadásul finom étrendet, amire az InnoFit termékeivel és tevényekségeivel egyaránt esküszik.

A kiegészítők formájában szedett antioxidánsok a független kutatások szerint hatástalanok, és népszerűségük sokkal inkább az öregedés megállítását tabletta formájában ígérő, szintetikus táplálékkiegészítő- és gyógyszeripar agresszív reklámjának, mintsem valós eredményeknek köszönhető.

Itt is a természetes hatóanyagot a maga eredeti összefüggésrendszeréből kiragadó és mesterségesen előállító, modern hozzáállás tehát a ludas! Egy témába vágó, friss szakcikk megfogalmazásában: „antioxidánsokról sokan már úgy beszélnek, mintha egy egyszerű, de nélkülözhetetlen háztartási kellékről lenne szó, mosóporról, gyufáról vagy teafilterről”. Mintha csupán egy alkatrészt kellene kicserélni vagy hozzáadni a szervezethez, és ezzel máris minden rendben lenne…

Holott a vitaminok, tápanyagok áldásos hatásainak titka éppen az, hogy a természetes táplálékban együttesen előforduló formákban, vagyis harmonikus összhangban, szinergikusan hatnak!

Az emberi szervezet nem kémcső

Az antioxidáns-kérdés szakértője, Gagik Melikyan, a Kalifornia Állami Egyetem kémiaprofesszora egyenesen a természetes környezetükből kiragadott, izolált antioxidánsok káros hatásairól beszél.

A különbség nem is lehetne élesebb: „ugyanaz a vegyület bizonyos körülmények között viselkedhet antioxidánsként, más körülmények között pedig pro-oxidánsként, vagyis felerősítheti a szabadgyökök károsító hatását”, ugyanis „a kémcső és az emberi szervezet nem ugyanaz a hely”.

Más szóval: az, ami laboratóriumi körülmények között hibátlanul működni látszik, egyenesen káros lehet az embernél, mert itt a felszívódást, a biológiai hasznosulást és a kiválasztódást irányító komplexebb tényezők hatnak.

Ezeknek az alapkövetelményeknek pedig ugyanaz felel meg ma is, mint évmilliókkal ezelőtt: az InnoFit által is támogatott, természetes táplálkozás, mely a hatóanyagokat együttesen és a szervezet számára hasznos és könnyen „emészthető” formában biztosítja.

Több évmillió emberi táplálkozási tapasztalata nem tévedhet, nem vezethet félre! 

(A zöld színnel jelölt termék nevére kattintva további információt olvashatsz róla, illetve további kattintással a termékek megvásárolhatók.)