Milyen jövőt fogsz teremteni magadnak?

Ahogy napról napra alakulnak a dolgok, annál inkább markánsan látszik, hogy nemcsak világméretű járványról van szó, hanem egy robbanásszerűen kialakuló gazdasági válságról is, ami még a járványnál is veszélyesebb. Rengeteg vállalkozás, szakma kerül, vagy már került nehéz helyzetbe (szállodák, vendéglátóhelyek, légitársaságok, művészek, zenészek, rendezvényszervezők, vásárokhoz pavilongyártók, értékesítők, …) és lehet, hogy ez most csak a kezdet.

Úgy gondolom, hogy erre a helyzetre is nagyon igaz Darwin mondása, hogy nem a legokosabb, a legügyesebb, vagy a leggyorsabb éli túl, hanem az, aki legjobban tud alkalmazkodni a változáshoz.

Nyilván egyetértesz azzal, hogy az az óriási felfordulás, ami most körülöttünk van a koronavírus kapcsán, az egy nagyon komoly változást  indított be.

A legfőbb kérdés, ami a legtöbb embert foglalkoztatja most: Mikor zökkenhet vissza az életük a régi kerékvágásba, mikor pöröghet fel újra a gazdaság? Mikor lesz megint olyan minden, mint a vírusveszély előtt volt?

Na de biztos ezt akarjuk?

Hajlandók és képesek vagyunk észrevenni, mekkora lehetőséget kaptunk arra, hogy kipróbáljuk, milyen lenne az élet, ha elkezdenénk tényleg komolyan venni az eddigi pusztába kiáltott fenntarthatósági tanácsokat? Milyen otthonról dolgozni a felesleges ingázás helyett? Milyen mozi helyett közösen társasozni, kártyázni, vagy a plázázás helyett a délutáni közös sütés-főzés otthon? Milyen a gyorséttermek ételei helyett házi ételeket enni?

A koronavírus terjedését lassító kényszerintézkedések hatására kénytelenek vagyunk kiszakadni a hétköznapi rutin nyomása alól. Ez az idő alkalmas arra, hogy megragadjuk a  pillanatot és újragondoljuk: Jó volt nekünk a megszokott mókuskerékben korábban? Nem kellene változtatnunk? A jövőnket is át- vagy újragondolnunk egy kicsit?

Ez a helyzet itt és most, ez a kényszer szülte átmeneti változás, belassulás lehetőség arra, hogy az igazi nagy problémáinkkal kapcsolatban is felmérjünk bizonyos lehetőségeket. Kiváló alkalmat kaptunk arra, hogy mások hibáztatása, vádolása helyett gondolkodjunk, és érdemi és előremutató döntést hozzunk, mert ez fogja meghatározni a későbbi sorsunkat.

Minden krízis ugyanis egy lehetőség is egyben, és nagyon nem mindegy, hogy hogyan viszonyulunk hozzá, és ezáltal milyen kimenetele lesz az életünkre.

Attól függően, hogyan éljük meg ezt a krízist, háromféleképpen reagálhatunk rá:

  1. Belebetegedhetünk. És most nem a vírus okozta betegségről beszélek, hanem azokra a lelki változásokra gondolok, ami ennek a hatására alakul ki. Például ha leépít a főnökünk, vagy bedől a cégünk, eltűnik az ügyfélkörünk, anyagi válságba keveredhetünk, ez elég tud lenni egy alapos fizikai betegség megjelenéséhez. Ha a krízist nem kezeljük egy új nézőponttal, akkor szépen egyre lejjebb csúszhatunk, a betegség egyre súlyosabb lesz, és bármennyire is szomorú dolog, akár bele is halhatunk.
    .
  2. Veszteségként rosszul, kudarcként éljük meg. Például, ha valaki elveszíti a vállalkozását, akkor tudatalatt annyira frusztráltan élheti meg, hogy innentől nem akar többé vállalkozó lenni. És egy életre elmegy a vállalkozói léttől a kedve, képtelen lesz hinni abban, hogy ő sikeres lehet, mint vállalkozó, és egy életre felhagy még a gondolatával is, és megkeseredetten éli tovább az életét.
    .
  3. De választhatjuk a krízis feldolgozásával, aktív cselekvéssel a változás elfogadását és a fejlődést. Amikor a válságban meglátjuk a változás lehetőségét, belekezdhetünk új dologba, szert tehetünk egy új tudásra, képességre, amivel aztán jobban tudunk boldogulni az életünkben, mint előtte.

Ez a három lehetőség minden traumában, krízisben, változásban, válságban benne van, a mi hozzáállásunk a történésekhez dönti el, hogy melyik lesz ránk érvényes.

Én a “Bokros csomag” idején főiskolai tanárból munkanélkülivé váltam, miközben a szívem alatt hordoztam 7. gyermekünket. Az én döntésem volt, hogy belebetegszem, egy életen keresztül önsajnálatba süllyedek, vagy megrázom magam, és újra fogalmazom a céljaimat, és merek váltani.

Természetesen erről könnyű most utólag írni, de akkor megélni, ezen a folyamaton lelkileg végigmenni, új dolgokra nyitottá válni, új szakmát, jártasságot szerezni már nem is olyan magától értetődő dolog. De mivel tudtam, hogy minden a hozzáállásomon múlik, így nem hagytam, hogy áldozat legyek, hanem vissza akartam a sorsom feletti kontrollt szerezni, és ez tett igazán túlélővé.

 A nehéz időben “könyvfaló lettem, és sikeres emberekről szóló könyveket olvastam, hogy lelkileg átsegítsen a nehéz napokon. Megtanultam ezekből a könyvekből, hogy az igazán nagy sikerek majdnem mindig válság idején születnek. Az igazán nagy lehetőségek sokaságát ugyanis mindig egy válság teremti, így én is mint egy nagy lehetőségre tekintettem a helyzetre, és nem hagytam, hogy bedaráljon, lelkileg és egészségileg megnyomorítson.

A válságok üzennek neked is, tanítanak téged is, hogy valami újat kipróbálj. Tudtad? Komoly statisztikai elemzések születtek már azzal kapcsolatban, hogy a válságos időkben alapított cégek profittermelő képessége jelentősen nagyobb, mint az átlagos vállalkozásoké.

Miért?

Mert válságban elkerülhetetlenül meg kell tanulni egy új nézőpontot felvenni, amivel életben lehet maradni. És ez a különleges tudás, a rugalmasság, a dolgokban az előrevivő meglátása, ami most átsegíthet, és aztán jelentős értéket képvisel majd a válság utáni időben is.

Ha most úgy érzed, hogy úgyis itt a krízis a nyakunkon, és nem tudsz ellene tenni semmit, akkor emlékeztetlek, hogy a Te döntésed mit kezdesz vele. Eldöntheted, hogy tudatosan állsz hozzá, és megkeresed azokat a dolgokat, lehetőségeket, aminek segítségével aztán jobban tudsz majd boldogulni az életedben, vagy áldozatként önsajnálatba gubózol.

Javaslom, hogy fedezd fel a krízis által létrejövő rendkívül pozitív helyzeteket, és különleges lehetőségeket. Még akkor is, ha a médiából az ömlik ránk, hogy hányan haltak meg, egyre súlyosabb a helyzet, egyre borzalmasabb napok elé nézünk. Hogy munkahelyek vesznek el, hogy munkaadók mennek tönkre, hogy ez még mind semmise volt, mert az igazán szörnyű még csak előttünk van.

A média mindenhol a világon ezt teszi, de a Te döntésed, hogy a híreket hogy fogadod, és hogyan reagálsz rá.

Ma már mások a “szabályok”, másképpen zajlik az életünk mint pár hete, ez vitathatatlan. Hogy változnunk kell ez tény, és az is, hogy a változás sokak számára most krízis helyzetet teremt, ez is igaz.

Most arra szeretném a figyelmedet ráirányítani, hogy van választási lehetőséged! Választhatsz, hogyan éled meg ezt a helyzetet! Bátorítalak, hogy használd ki ezt a ritka alkalmat és alakítsd lehetőséggé azt, ami másoknak csak egy újabb borzalmas teher.

A következő hetekben az életünk legjelentősebb változása, hogy sokan fognak otthonról dolgozni, vagy éppen szabadságon lenni bezárva a négy fal között.

Hiszem, hogy még jobban fel fog értékelődni az üzleti világban az online kapcsolat jelentősége, az online végezhető munka, és vállalkozási formák. Ha számodra idegen ez a terület, akkor remek alkalom, hogy ezirányban elkezd magad képezni, ilyen típusú munka után nézzél, hogy megtanulj egy újfajta kommunikációt.

Ehhez bátran ajánlom az InnoFit által kínált üzleti modellt, ami segítségével nem csak egy több lábon állás lehetőségét teremtheted meg magadnak és családodnak, hanem az itt elsajátított tudás segíteni fog téged az élet többi területén is, és az egészséged megtartásához is megoldást kapsz.
Ha győztese szeretnél lenni a változásnak, nyitott vagy az új információk befogadására, akkor kattints ide és ismerd meg a részleteket, mert könnyen lehet, hogy ez az információ jelenti majd számodra a különbséget krízis és lehetőség között.