Megfázás, fejfájás, influenza vagy görcsök… megéri gyógyszerekhez nyúlni?

A kérdés megválaszolása előtt ugorjunk csak kicsit vissza az időben! Ne aggódj, a cikket olvasva nem egy történelemlecke anyagával nézel szembe. Csupán a nagyanyáink idejéig fogunk visszatekinteni, hogy megvizsgáljuk, mit tettek ők annak idején, amikor éppen a nátha, a fejfájás vagy egyéb betegség gyötörte őket. Többnyire különböző gyógyteákat kortyolgattak. Biztosan a Te emlékezetedben is él a kép, amikor gyermekkorodban a nagymamád minden náthás betegségre egy jó forró, mézes-citromos teát kínált – természetesen egy ízletes húsleves kíséretében.

Ehelyett mit csinálunk ma?

Amikor a nátha kínoz minket, vagy éppen a gyermekünket szeretnénk minél hamarabb kigyógyítani valami nyavalyából, szinte rögtön a gyógyszertárakban kapható, gyakran gőzölgő teára hasonlító csészével illusztrált porokhoz nyúlunk, hogy gyógyító italt készítsünk. Ám ezekben a porokban korántsem tea, vagy éppen természetes méz és citrom található! Hanem bizony gyógyszer, amit nem kellene bögreszámra fogyasztanunk sem nekünk, sem a gyermekünknek.

Azonban a megfázás elleni poroknak a gyógyszertartalmával sajnos sokan nincsenek is tisztában. Hiszen ezeket a készítményeket vény nélkül bárki megvásárolhatja, mintha azokat mértéktelenül és gond nélkül lehetne fogyasztani.

Ráadásul becsapósak is, mert még ízre sem hasonlítanak semmiféle gyógyszerre, hiszen édesek, mint a méz, és még a citrom aromája is kiérződik a gőzölgő bögrénkből.

Sőt, biztosan Te is tapasztaltad, hogy átmenetileg még a közérzetedet is képesek javítani.

Emiatt pedig sokan el sem olvassák a doboz hátulján vagy a papíron szereplő adagolási útmutatót, amely figyelmeztet minket arra, hogy maximum hány kis tasakot fogyaszthatunk el belőlük.

Ha pedig valaki el is olvassa, nem feltétlen veszi komolyan a figyelmeztetést. Hiszen ez csak egy kis meleg, citromos, finom tea, amitől még jobban is érezzük magunkat!

Ezzel azonban hatalmas hibát követhet el az ember.

Mérgező gyógyszer?!

Igen, sajnos a megfázás elleni italporokban található paracetamol nagy dózisban kifejezetten mérgező is lehet! Ráadásul nem csak a forró italokban található meg, hanem más láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerekben is, így az italporok és a gyógyszerek egyidejű alkalmazásával a paracetamol mennyisége még össze is adódhat.

A paracetamolban pedig pont az a legveszélyesebb, hogy a még biztonságos és a mérgezést okozó dózis között roppant kicsi a különbség.

Pedig milyen nehéz megállni, hogy bedugult orral és kaparó torokkal, a köhögéstől fuldokolva ne igyuk meg még azt a plusz egy bögrényi italt…

De mi történik a paracetamol túladagolása esetén?

Ha túllépjük a megengedett mennyiséget, az sajnos súlyosan károsítja mind a májunkat, mind pedig a vesénket. Annyira, hogyha nem ismerik fel idejében a paracetamol-mérgezést, az bizony a máj és a vese elhalásához vezet, amit rövidesen kóma és halál követ.

Ráadásul bárkivel előfordulhat az is, hogy a szervezete valamiért nehezebben bontja le a paracetamolt, emiatt hamarabb éri el a mérgező dózist.

Ezt ismerve elgondolkodtató, hogy talán mégis csak jobban tették nagyanyáink, hogy ugyan pár nappal tovább viselték el a betegségeket és a fájdalmakat, de nem mérgezték a saját májukat és veséjüket?

Mit kerülj el még, ha a fájdalom csillapításáról van szó?

Sajnos azonban nem csak a paracetamol számít a veszélyes hatóanyagok közé. Sok más gyógyszer mellékhatását nem is említve, a paracetamolhoz hasonló népszerűségnek örvendő nem szteroid gyulladásgátlók is rettentően károsak lehetnek az egészségedre nézve. És már megint egy olyan hatóanyag, amelyhez bárki hozzáférhet a gyógyszertárakban!

Ugyanis a nem szteroid gyulladásgátlók a legelterjedtebb gyulladáscsökkentő gyógyszerekben találhatók meg, de szedjük őket rendszeresen lázra, fejfájásra, menstruációs görcsökre vagy bármilyen fájdalomra.

Pedig a nem szteroid gyulladáscsökkentők egyik nem is ritka mellékhatása, hogy a gyomor bélnyálkahártyáját károsítják, emiatt súlyos fekélyt okozhatnak. Ez pedig gyakran sokkal nagyobb fájdalommal jár, mint az, amire eredetileg beszedtük – legyen szó akár egy enyhe fejfájásról.

Ráadásul a fekély kialakulásánál nem szokott megállni a folyamat! Ugyanis a fekély helyén kialakulhat gyomorvérzés vagy rosszindulatú daganat is, ami akár végzetes is lehet.

Érdemes átgondolni, hogy valóban megéri-e a csere.

Mit tehetsz akkor a fájdalom ellen?

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy hagyod a szervezetedet gyógyulni! Hidd el, hogy képes önmagát gyógyítani anélkül is, hogy közben mindenféle káros anyaggal terhelnéd.

Amiben azonban segíthetsz a szervezetednek, ha megerősíted az immunrendszeredet, így az gyorsabban tud fellépni a különböző kórokozók és a gyulladás ellen. Ezáltal pedig hamarabb enyhülhetnek a fájdalmaid és annak a makacs náthának a tünetei is.

Azonban, ha az immunrendszered erősítéséről van szó, akkor is érdemes mindenféle kapszula helyett a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz fordulnod. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha minden reggel egy kiskanál zöldség- és gyümölcskoncentrátummal kezded a napot. Ide kattintva megismerheted, hogy még mi minden miatt érdemes fogyasztanod őket!

(A zöld színnel jelölt linkre kattintva további információt olvashatsz az InnoFit termékekről, illetve további kattintással meg is vásárolhatod őket.)

Megosztás itt: facebook
Megosztom ezt a cikket
Legnépszerűbb bejegyzések

Ismerd meg a termékeinket!

Tiszta gyümölcs és zöldség.
Sem több, sem kevesebb!

​[Ingyenes email sorozat]

Hogyan tegyél az egészségedért anélkül, hogy napi 5 percnél többet kelljen erre fordítanod?

​A "(T)eszek az egészségemért" INGYENES e-mail ​sorozatban megmutatjuk neked azokat a működő és valós információkat, amivel ezt tényleg meg tudod csinálni.