Gyerekmentő tippek a télre!

Megdöbbentő sorokat olvastam a minap Böjte Csaba ferences rendi szerzetestől. Pedig Csaba testvér „mindössze” néhány statisztikai adatot idéz, amely lesújtó képet fest az új nemzedék testi-lelki állapotáról a legutóbbi 15 évből:

  • jelenleg minden 5. gyerek mentális rendellenességben szenved
  • a figyelemzavaros gyermekek száma 43%-kal megugrott
  • a serdülőkori depresszió 37%-kal lett gyakoribb az utóbbi másfél évtizedben
  • duplázódott az öngyilkossági (!) arány a 10–14 éves gyermekek körében

Csaba testvér üzenetében úgy fogalmaz, hogy a jövőt leginkább „a semmittevésben felnövő, saját kontrollálatlan vágyainak odavetett generációktól félti” – ugyanakkor tőlünk, a szülőktől, nagyszülőktől kéri számon a megoldást erre a problémára.

Üzenetére válaszolva fogalmazom meg saját válaszomat a tőle érkező segélykiáltásra. A „kontrollálatlan vágyainak odavetett generációk” helyzete mögött ugyanis nem más húzódik meg, mint a jelenlegi agyonbonyolított, túlterhelt és mesterkélt gyermekkor. Egy olyan életkorszak, amely természetidegen környezetben, villódzó elektronikus eszközök által körülvéve, őrült tempóban és egészségtelen táplálkozási, alvási és szabadidős szokások közepette zajlik.

Hogyan parancsoljunk megálljt ennek a folyamatnak? Miként teremtsünk egyszerűbb és nyugodtabb gyermekkort csemetéinknek? Más szóval: mi lehet a megoldás, amit Csaba testvér számon kér?

Hétgyermekes anyaként máig is szívesen emlékszem vissza azokra az időkre, amikor gyermekeim felnőttek. Az első számú figyelemelvonó eszköz, televízió egyáltalán nem volt a lakásunkban, és játékokkal sem halmoztuk őket agyon, az unalomig menően. Így elértük azt, hogy a gyermekeink egymással játszottak, és maguk készítettek játékokat hihetetlen leleménnyel. Fontos volt a közös evés, nem volt otthon bolti üdítő, nassolnivaló. Sokat voltak a szabadban: bicikliztek, szaladgáltak, fára másztak…

De akkor is, ha csak a táplálkozásra korlátozzuk a kérdést, érdemes bevezetni néhány jó szokást. Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor. Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerekeket? magyarul is megjelent könyvében egy egész fejezet foglalkozik a táplálkozással.

Három egyszerű lépésben így foglalnám össze azt, ami a legjobb megoldásként viszonylag könnyen bevezethető:

1. Vonjuk be a gyerekeket az elkészítési folyamatokba is! A közös sütés-főzés remek alkalom a zavartalan együttlétre, örömteli készülődésre. 

2. Ragaszkodjunk a nyugodt, közös étkezéshez! Kimutatták, hogy minél gyakrabban étkezik együtt a család, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a gyerekek jól tanuljanak, megegyék a zöldséget-gyümölcsöt, és csökken a veszélye, hogy táplálkozási problémáik alakuljanak ki.

3. Adjuk meg a módját, de egyszerűsítsük az ízeket, tegyük természetesebbé az ételeket! Mit jelent ez? Nem mást, mint azt, hogy érdemes a rohanó nap ritmusát megtörő, kis családi ceremóniát kanyarítani az étkezésből, gyertyagyújtással, közös beszélgetéssel. Együttlétünk így a mindennapok ünnepe lehet. 

De ez a „módját megadás” nem kell bonyolult, felturbózott, szintetikus ízvilágot jelentsen, melynek nyomán zsibbad a nyelv, és már nem is érzékeli az igazi ízeket. A modern élelmiszeripar csillogó polcai helyett válogassunk inkább a természet bőséges kosarából!

Persze ennek leginkább az InnoFit termékek és az általunk képviselt táplálkozási filozófia felel meg.

Most még nem késő elkezdened a gyermeked immunrendszerét toppon tartani, hogy messziről elkerüljék őt a leggyakoribb betegségek, hiszen a közösségbe járás plusz stresszt jelent számára, és a fertőzések veszélye is óhatatlanul magasabb. Ezért remek választás az InnoFit Child, a  Purfit és az Orifit termék. 

InnoFit-es tipp: Már egész kiskorú gyereket megtaníthatunk a saját gyümölcsjoghurtjának az elkészítésére. Csupán 1 natúr joghurt + 1 stick Purfit, vagy Orifit kell hozzá!

Boldog, egészséges téli napokat!

(A zöld színnel jelölt termék nevére kattintva további információt olvashatsz róla, illetve további kattintással a termékek megvásárolhatók.)