5 tipp ahhoz, hogy ne legyen rémálom a tanévkezdés

Szép volt a nyár… Miért ne lehetne kellemes a bölcsi/ovi/sulikezdés is?

Bár még szépen süt a nap, és még javában tart a nyári szünet, lassan közeledik az ősz, és vele együtt a tanítási év kezdete. Vár a bölcsőde, az óvoda vagy éppen az iskola. Más időbeosztás, más programok, más emberek, gyökeresen megváltozik a kicsik élete.

Mit tehetünk, hogy könnyebbé tegyük ezt az időszakot?

Összeírtunk néhány gondolatot segítségül ahhoz, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átállás a gyermekeknek, szülőknek egyaránt.

1.) Megfelelő életritmus kialakítása

Már a nyár végén el kell kezdeni az „őszre hangolást”. A boldog és zökkenőmentes átmenet érdekében érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni az olyan alvási és táplálkozási szokások bevezetését, amelyek szükségesek lesznek szeptembertől.

Legkésőbb a tanév kezdése előtti hetekben kezdjétek meg a fokozatos átszoktatást az időben való lefekvéshez és ébredéshez. Ahhoz, hogy a gyermekek kialudhassák magukat, este nyolckor ágyban kell lenniük. A legtöbb családban a gyerekek is nézhetik a tévét még este is, pedig az nem járul hozzá a pihentető alváshoz. Egy személyre szóló fejből mondott, vagy könyvből olvasott mese viszont elősegíti az elcsendesedést, a személyes figyelmet, a megnyugvást, az alvásra hangolódást és azt is „tudatja az álmokkal, hogy miről kell szólniuk”.

2.) Lelki felkészülés

Amennyiben a gyermek most kezdi az intézményi életet, érdemes minél többször elmenni a bölcsibe, oviba vagy iskolába, hadd nézze meg az épületet, a csoporttermet, hadd találkozzon a leendő pedagógusaival, társaival. Így ismerős helyet és személyeket fog maga körül látni az első napokban, nagyobb lesz a biztonságérzete. Ha pedig már visszajáró, akkor érdemes a gyermekekben erősíteni az eddig szerzett pozitív élményeket felidézéssel, beszélgetéssel, képnézegetéssel, hogy kedvet csináljunk számukra ahhoz, hogy újra találkozzanak a pajtásaikkal.

Némely felnőtt hajlamos ennek ellentéteként túlzott ösztönzésre, valósággal „eladja” az intézményt, kedvcsinálás céljából. Ez azonban kerülendő. Hogy miért? Ha például a gyermek egy játszóházra számít, ahol reggeltől délutánig szuper dolgokat lehet játszani, tanulni, a valóságban pedig szabályok, szokások fogadják, amelyekhez neki alkalmazkodni kell, akkor ez csalódást válthat ki belőle.

Érdemes valós dolgokat mondani, például: „Az óvodában sok hasonló korú gyermek lesz, mint te, akikkel nagyon jókat lehet majd együtt játszani. Ott az óvó néni fog vigyázni rád, neki kell majd szót fogadnod, amíg anya dolgozik. Sok érdekes dolgot fogtok majd csinálni, énekeltek, tornáztok, felfedeztek, mesét hallgattok.”

El lehet mondani egy napi menetrendet, körülbelül mi fog majd történni vele, és mikor megyünk érte (ebéd után, alvás után, tanítás után, udvari játékidő alatt…), de ez olyan időpont legyen, ami számára ismerős. 

Sajnos előfordul a másik véglet is, amikor a rossz viselkedés kapcsán a bölcsődével, óvodával, iskolával fenyegetik, ijesztgetik a gyerekeket. „Majd ott meglátod, ott nem lesz kecmec…” Fontos, hogy kis odafigyeléssel, a valós helyzeteket leírva, elmesélve tegyük könnyebbé gyermekünknek az új élethelyzet elfogadását.

3.) Tárgyi felkészülés

Mindjárt több kedvet adhatunk a gyermekeinknek, ha maguk választhatják ki például a bölcsődei benti szandáljukat, óvodai tornazsákjukat, vagy az iskolába a tolltartójukat, hátizsákjukat.

Érdemes megfogadni azt is, hogy előző nap a lefekvés előtt legyen előkészítve minden másnapra, a felveendő ruházatot is beleértve, hogy minél kevesebb stressz faktort hagyjunk reggelre. Például, ha a reggeli elhúzódott, és a csemete még kampányol azért, hogy a kedvenc csillagos rövidnadrágjában mehessen óvodába, pedig a hűvös idő miatt nagyon kellene a hosszú ruházat, anya pedig mindjárt elkésik… akkor különösen nagy segítség, ha előre gondolkoztunk, így megkönnyítve a saját helyzetünket.

4.) Tisztálkodás, higiénia

A hosszú szünet után, amikor szeptemberben a gyermekek a család kis közösségéből hirtelen belecsöppenek a nagy létszámú intézménybe, ki lesznek téve különböző fertőzéseknek. Ennek egyszerű megelőzési módja a kézmosás, aminek érdemes otthon megtanítani a helyes technikáját. Különösen akkor fontos ez, amikor először mennek bölcsibe, oviba, suliba, és hozzá kell szokniuk az új mikroflórához.

A fertőzések jelentős része cseppfertőzéssel terjed. Egyetlen tüsszentéssel rengeteg kórokozó kerülhet a levegőbe, így ha a gyermek nem takarja el a száját, utána pedig nem mossa meg a kezét, vagy másokra, illetve a közös használati tárgyakra tüsszent, könnyen megfertőzheti a társait. Ehhez hozzáadódik az időjárás hűvösebbre fordulása, gyakoribbá válnak a légúti megbetegedések. Ilyenkor a gyermekek immunrendszerének meg kell birkóznia az új feladatokkal, és közben felütheti a betegség a fejét.

5.) Egészséges táplálkozás, fokozott vitamin- és ásványianyag-bevitel

A megelőzés sarkalatos pontja az immunrendszer megfelelő állapotba hozása, aminek fontos része az egészséges táplálkozás.

Sajnos még azok is szűkölködhetnek ásványi anyagokban, vitaminokban, akik rendszeresen fogyasztanak gyümölcsöket, zöldségeket. Ennek oka az egyoldalú nagyüzemi termesztés, a talaj minőségének romlása. Nem ritka gyermek- és felnőttkorban sem a hiányállapot, ezért érdemes tudatos figyelmet fordítani erre.

Dr. Linus Pauling Nobel-díjas kémikus nevéhez fűződik az a gondolat, hogy minden baj, betegség, rendellenesség oka, hogy nincs elég ásványi anyag és vitamin a szervezetünkben. Ha pedig az elengedhetetlenül fontos tápanyagok hiánya miatt felborul az egyensúly, megjelennek a tünetek, amelyek idővel egyre súlyosabbá válhatnak.

Kérdés, hogy sikerül-e egy olyan reggeli szokásrendszert felállítani, hogy nyugodtan legyen idő a reggelizésre, vagy a rohanásé és a stresszé a főszerep a nap indulásakor.

Figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy sokszor olyan hosszú időt töltenek a gyermekek intézményi keretek között, hogy otthon már csak a vacsora kerül az asztalra. Így mindössze egy étkezés marad arra, hogy a szülők biztosítsák a gyermekeknek a megfelelő tápanyagokat, fokozzák a gyümölcs- és zöldségbevitelt, vagy valahogy kompenzálják ezek fogyasztásának a hiányát.

Komoly probléma az is, amikor a gyermekek válogatósak, és egyoldalú táplálkozást folytatnak. Ilyenkor nagy a valószínűsége, hogy nem eszik meg azokat a tápanyagokat, amelyekre szükségük lenne. Pedig az új élethelyzet, a nyári nyugalmas napok után a zsizsgő intézményi élet, az iskolában való megfelelés, stresszhelyzeteket teremt a gyermekekben, ami tovább növeli a szervezet vitamin- és ásványianyag-igényét.

Az InnoFit termékek kifejezetten alkalmasak a mindennapok forgatagában a vitaminok és egyéb a szervezet számára szükséges hatóanyagok bevitelére. Kb. 10 hónapos kortól kamaszkorig a Childot ajánlom, míg idősebb gyermekek számára már a Topform a kiváló választás. Az Orifit és a Purfit remekül használható a reggelizéshez, akár egy natúr joghurtba keverve, vagy egy zabkására szórva. A termékek egyszerűsége, természetessége és finom íze verhetetlen!

Tégy meg mindent, hogy ez a tanév is a legjobban indulhasson!