Téged mi tart vissza attól, hogy vállalkozó legyél?

Nehéz időket élünk! A médiából mindenhol csak az lehet hallani, hogy „maradjunk otthon”, és vészeljük át lehetőleg vidáman a járvány terjedését. Szakácskodjunk, hobbizzunk, olvasgassunk, és töltsünk minőségi időt a szeretteinkkel…

Eközben a véres valóság az, hogy a megélhetésért kell küzdeni, a családunkról kell gondoskodni, na és még vidám arcot is kell vágni ehhez az egész, hirtelen keletkezett zűrzavarhoz, hogy ne taszítsuk kétségbeesésbe a körülöttünk élőket. Erről a valóságról azonban kevesen beszélnek, úgyhogy a valós problémák mellett talán még egyedül is érzed most magad a gondokkal. Szinte senki sem beszél arról, hogy:

teljesen érthető és természetes, ha a jövőd miatt aggódsz!

Máris érezni lehet a munkanélküliségi hullámot, ami végig söpör a világon. Hirtelen minden bizonytalanná vált körülöttünk, és talán már soha többé nem lesz olyan, hogy készen kapott, „biztos megélhetés” ‒ hacsak nem teremtjük meg önerőből saját magunknak.

Egy dologban biztos lehetsz: rengetegen ülnek most csüggedten a laptopjuk előtt, és keresgélik egyre kétségbeesettebben a kiutat a személyes válságból, ami már derengeni kezdett a láthatáron. Valamilyen jó ötlet, megváltó terv kellene ide a továbblépéshez, méghozzá minél hamarabb!

Biztosan Te is sejted már, hogy a jövőben minden egészen más lesz, mert csak arra fogsz tudni stabilan alapozni, amit Te magad teremtesz meg magadnak. Ha most megelégedsz azzal, amit másoktól kaphatsz készen, akkor lehet, hogy most elkerülheted ezt a fejtörést, a szorongást és az aggodalmakat, de biztosan nem fogsz tudni időben változtatni, váltani.

Hogyan térhetsz át az alkalmazotti gondolkodásmódról a vállalkozóira?

Alkalmazottként mindenki azt várja, hogy majd valaki más meg fogja mondani, hogy mit kell tennie, és ezért cserébe csak engedelmességet és sok-sok munkát kér, de legalább egy átlagos megélhetés biztosítva lesz. Ez valójában olyan mint a kiskorúság állapota, mert kívülről jön a biztonság, vagyis a munkáltatótól vagy az államtól várjuk el, hogy eltartson.

Ezzel szemben a vállalkozót az különbözteti meg a „normális” alkalmazottak tömegétől, hogy felelősséget vállalnak saját magukért. Nem várják, hogy a sült galamb a szájukba repüljön, mert tudják, hogy csakis arra alapozhatnak, amit saját maguknak, önerőből teremtenek meg. Ehhez azonban előbb le kell számolniuk a félelmeikkel és a környezetük által sulykolt tévhiteikkel.

Melyek ezek?

1. “Nincs speciális tudásom, se tehetségem, ami eladható lenne

Ha személyesen ismersz néhány vállalkozót, akkor tudhatod, hogy a valós helyzet egészen más. Rengetegen elvesztegetik az istenadta tehetségüket, pedig szuper adottságaik vannak, de az életben szinte semmire se viszik, mert nem bíznak magukban, nem használják ki a potenciáljukat.

Mások meg teljes iskolai pályafutásuk során úgy néznek ki, mintha semmire se vihetnék, nem a legjobb tanulók, viszont felnőttként az adottságok helyett a célt nézik, fejlesztik magukat, és olyan emberek társaságát, a vállalkozók közösségét keresik, akiktől tanulhatnak, sikerrecepteket „lophatnak”.

2. „Ha otthagynám a munkámat, hogy vállalkozni kezdjek, saját magamat tenném munkanélkülivé”

Nem igaz az sem, hogy csak úgy kezdhetsz neki a vállalkozásod építésének, hogy egyik napról a másikra minden egyebet otthagysz. Ma már léteznek olyan közösségi vállalkozási formák, amelyekben a vállalkozáshoz szükséges tudással is támogatják a kezdőket azok, akik előrébb járnak a siker útján. Ezekben a modellekben egészen kicsiben is el lehet kezdeni a haladást, akár a meglévő megélhetési források megtartása mellett, hiszen két lábon sokkal stabilabban áll az ember.

Később aztán, amint megjönnek az első sikerek, a kipróbálásból vállalkozói karrier lehet, vagy legalábbis aszerint lehet dönteni a továbbiakról, hogy melyik út hoz többet: az alkalmazottként vállalt munka, vagy a vállakozósdi. Ezt előre nem lehet biztosan megjósolni, de minden kockázat nélkül ki lehet próbálni, és akkor nem lesz több „mi lett volna, ha…” és megbánás a kipróbálatlan, járatlan út miatt.

3. „Nincs pénzem, amit befektethetnék, hiányzik az induló tőkém”

Hétszámjegyű összeg nagyon keveseknek van a bankszámláján, ráadásul úgy, hogy ezt szívesen kockáztatnák valamilyen vállalkozás indításával. De ez nem is szükséges, hiszen van olyan vállalkozói modell, ahol sokkal kisebb nagyságrendű befektetéssel is el lehet indulni, ha kihasználjuk azt a támogatást, amit a közösség adhat.

Kíváncsi vagy rá, hogy miként működik ez? 

Érdekelne egy olyan módszer, amivel akár egy átlagos képességekkel rendelkező, de kíváncsi és nyitott ember is simán elkezdheti, kipróbálhatja az önállósulást, kis léptékű és vállalható ráfordítással? Akkor érdemes megismerned az InnoFit által kínált üzleti lehetőséget!

Ebben a modellben semmit sem kell a nulláról kitalálnod, és egyetlen pillanatig sem leszel egyedül az üzleted felépítésével, hanem másoktól sajátíthatod el a gyakorlati tudást, és a mostani munkád mellett is elkezdheted. Semmit sem veszíthetsz azzal, ha belekóstolsz ezekbe az információkba, sőt: biztos vagyok benne, hogy egészen új távlatok fognak megnyílni előtted. Kattints ide, és ismerd meg a részleteket!