Ezekre szükséged lesz, ha sikeres vállalkozást akarsz indítani!

Már egy ideje égető vágyat érzel, hogy kilépj az alkalmazotti állásod mókuskerekéből és végre elindítsd a saját vállalkozásodat? Ha most itt vagy, akkor bizonyára ennél a pontnál nagyjából el is akadtál. De kimondottan jó helyen vagy, ugyanis kiderül, hogy melyek azok a dolgok, amelyek biztos, hogy nélkülözhetetlenek lesznek a vállalkozásod elindításához!

Akinek van már tapasztalata, meg fogja erősíteni, hogy vállalkozóként kezdetben olyan érzésed lesz, mintha egyszerre kellene mindenhez értened és szinte ezermesterré válnod ahhoz, hogy helyt tudj állni. Ráadásul nem is akárhogyan, hiszen mégiscsak egy sikeres és jövedelmező vállalkozást szeretnél!

Nézzük, hogy miért is mondjuk ezt.

1. Kezdjük a legfontosabbal: Kell egy jó ötlet!

Most joggal gondolhatod, hogy: Na ne, tényleg?! Azonban rengeteg kezdő vállalkozó nem tulajdonít elég jelentőséget annak a kulcsfontosságú pontnak, hogy felmérjék, vajon a megálmodott ötletük tényleg sikerre vihető-e. Ahhoz, hogy Te ne fuss tévútra a kitalált termékeddel vagy szolgáltatásoddal, célszerű elvégezned egy piackutatást. Ehhez meg kell ismerned a keresleti és a kínálati oldalt, illetve utána kell járnod, hogy van-e még valamilyen piaci rés, ahova be tudsz törni. Azonban a piac folyamatosan változik, amire ma van igény, nem biztos, hogy holnap is lesz, emiatt ezt nem csak az elején, hanem később is folyamatosan el kell majd végezned.

2. Weboldal, hirdetés, értékesítési rendszerek…

Bármilyen vállalkozásról is legyen szó, egy szuper weboldalra biztos, hogy szükséged lesz! Ma több választási lehetőséged van ezzel kapcsolatban, de érdemes már az elején kitalálni, hogy mire is lesz pontosan szükséged. A bérelt weboldalak egyszerűbbek és a kisebb vállalkozásokhoz kitűnően alkalmasak. A saját üzemeltetésű weboldalak kezdeti költsége pedig ugyan magasabb, de a későbbiekben sokkal több lehetőség rejlik bennük és a kezelési költségük is alacsonyabb lesz.

Egy egyszerűbb WordPress weboldal készítését meg tudod tanulni akár az internetről is, azonban, ha már valamilyen bonyolultabb, esztétikusabb rendszert szeretnél létrehozni, szükséged lesz egy programozó és egy grafikus munkájára.   

Most biztosan azt gondolod, hogyha már idáig eljutsz, akkor egész jó vagy, hiszen van egy piacképes ötleted, ehhez pedig egy honlapod. Na, de jön a kérdés:

Honnan fognak jönni a honlapodra a látogatók, belőlük aztán hogyan lesznek vevők, neked pedig bevételed?

A válasz az, hogy maguktól sajnos sehogy.

A neheze ugyanis csak most jön. Látogatókat kell terelned a honlapodra hirdetések útján, amely beállításához és teszteléséhez, ha nem akarod egy szakember segítségét kérni, szükséged lesz némi marketing tudás elsajátítására, így érdemes különböző képzésekre járnod. A marketing ugyanis nem egy könnyű szakma, de minden területen kétségkívül hasznos!

Az érdeklődőket célszerű landing oldalakon – akár csali termékeken keresztül – feliratkoztatnod (természetesen csak a GDPR szabályainak betartásával!), így később hírleveleket tudsz nekik küldeni. Hogy az értékesítési rendszered hatékony legyen, szükséged lesz egy profi sales oldalra is, amelyen keresztül a látogatók megvásárolják a termékedet vagy a szolgáltatásodat.

Természetesen az értékesítési rendszer sem úgy működik, hogy folyamatosan hatékony. Állandóan szükséges figyelni a konverzióját, tesztelni és optimalizálni kell!

3. És ami végül elad: A tartalom

Amiről pedig még nem beszéltünk, hogy a rendszert fel kell töltened olyan tartalommal, amivel bizalmat építesz a látogatóidban és ami által végül cselekvésre bírod őket. Ilyen tartalomnak számítanak például a hirdetések, a landing oldalak, a hírlevelek, vagy maga a weboldal sales oldalainak és blog cikkeinek a szövegei. Ezek megírása mind időigényes és nem könnyű feladat, pláne, ha célt akarsz elérni velük.

További fontos tartalom a fotó. Ha termékeket árusító vállalkozásod van, akkor feltétel a kiváló minőségű képek készítése, így érdemes felkeresned egy profi termékfotóst, aki a legelőnyösebb szögből képes feltűntetni azt, amit eladásra kínálsz.

Ami manapság pedig nagyon dinamikus marketingeszköznek számít, az a videó. A legtöbb ember szívesen nézi meg őket és általában nagyobb bizalmat is keltenek, mint az írott szövegek. Felvétele és megvágása szintén sok időt igénylő, nehéz feladat, de hosszútávon megéri a fáradozás.

4. Nem utolsó sorban: Szaktudás

Mostanra már láthatod, hogy mennyi mindenhez kell értened vállalkozóként, ha mindent magad akarsz megcsinálni. Egyszerre kell betöltened a weboldalkészítő, a programozó, a grafikus, a marketinges, a szövegíró, a fotós, illetve a videós szerepét, és akkor a könyvelőről vagy egy tanácsadóról még nem is beszéltünk. Ez nem csak rendkívül sok időt, de rengeteg tanulást és fáradságot is igényel.

Megdöbbentél, hogy mennyi feladattal és szakértelemmel – ebből következően kockázattal – jár belevágni egyedül egy vállalkozásba?

Gondolkoztál már rajta, hogy helyette inkább egy közösségi vállalkozás partnere legyél?

Hogy ilyen is van?! Igen!

Egy közösségi vállalkozás előnye, hogy már adottak a kipróbált és piacképes termékek, amelyeknek a gyártása és logisztikája tökéletesen működik. Ezen kívül az értékesítési rendszerek (honlapok, landing oldalak, sales oldalak, hírlevelek… stb.) is készen, de szakemberek által folyamatosan optimalizálva vannak, amelyek milliós költségei a partnertagok között oszlanak meg. Ezáltal csak egy dolgod marad, mégpedig használni a vállalkozásod kész rendszereit, azt azonban az eredeti áruk töredékéért, szemben egy saját vállalkozással, ahol mindent egyedül kell finanszíroznod!

A közösségi vállalkozás tehát egy sokkal könnyebben elérhető lehetőséget kínál a számodra, amelynek kockázati esélye csak minimális, de a megtérülése annál nagyobb!

Ha szeretnél bővebb információt kapni erről a modellről, az alábbi gombra kattintva nézd meg a videókat: