Eleged van a bizonytalanságból? Itt az idő a változásra!

Csak egy dolog biztos: hogy minden bizonytalan. Talán már régebben is tapasztaltad ezt az igazságot, de ha most visszagondolsz, hát a mostani zűrzavarhoz, a koronakrízis okozta állapotokhoz képest az biza kismiska volt!

Sokan gondolnak most vissza nosztalgiával még a legnehezebb régi napjaikra is, amikor azt hitték, hogy amit akkor tapasztalnak, az már a stressz és a megpróbáltatások tetőfoka. Kiabált a főnök, túl sok volt az elvégzendő munka, nehezen lehetett lépést tartani a családi teendőkkel…

Na most aztán, amikor a munkahely is bizonytalanná vált, és a családi körre is egyre nagyobb nyomás nehezedik kívülről és belülről, szinte paradicsominak tűnnek azok a régi szép idők.

„Milyen boldogok voltunk, és nem is tudtuk!”

ĺgy sóhajtanak fel jelenleg világszerte százezrek, sőt milliók, akik most épp a régi, elveszett életmódjukat siratják. Mégis ragaszkodnak ahhoz, hogy az életük a régi módon menjen tovább! Kitartanak a régi szokásaik, megszokott rutinjuk mellett. Ahhoz ragaszkodnak, hogy ‒ ha törik, ha szakad ‒ nekik a bevett módon kell folytatniuk az életüket, mert nem tudnak elképzelni másféle megoldást. Pedig épp most kellene villámgyorsan átgondolniuk az eddigi stratégiát, és elkezdeniük keresni az újabb lehetőségeket!

Hősiesség vagy makacsság, ha nem akarunk váltani?

Talán már hallottál Onoda Hiroo japán hadnagyról, aki a második világháború vége után még harminc évig (!) kitartott maroknyi katonájával a Fülöp-szigeteken, mert egyszerűen nem hitte el, hogy a küzdelem értelmetlen, a háború véget ért.

Elszigeteltségében nem jutott el hozzá a Japánra ledobott atombombák híre, később pedig nem akarta elhinni, hogy egy vesztes játszmába keveredett, és semmi értelme gerillaként küzdeni tovább. Az időközben beszüremlő híreket az ellenség megtévesztő akcióinak hitte, úgyhogy nem hitt ezeknek sem.

Csapata még akkor se adta fel az esélytelen és értelmetlen ellenállást a valósággal, a történelmi körülményekkel szemben, amikor a katonák családtagjai fotókkal ellátott, személyre szóló üzenetekben értesítették őket arról, hogy nincs miért kitartani.

Hős katona volt, és értelmes áldozatot hozott hazájáért? Vagy inkább eltékozolta az életét, makacsul három évtizedet szánva a puszta kitartásra? Gondolom, levonhatjuk együtt a következtetést!

Amikor nincs értelme a kitartásnak…

Onodát a valóság félreértelmezése tartotta téves meggyőződéssel a gerillaharcokban. Nem tudta érzékelni a megváltozott helyzetet, a háború befejezését, így nem tudott értelmes, élhető életet teremteni a maga számára egészen 1974-ig, hanem rettegésről, bujkálásról szólt az élete.

A jelenlegi krízis nem ennyire szörnyű, mint egy háború, de tény, hogy a világ hirtelen óriásit változott körülöttünk, és bármennyire gyászoljuk a régi életünket, az eddigi (látszólagos) biztonságukat, itt az idő változni, kilépni a komfortzónából. Ha körülnézel, most sokan új megélhetési lehetőségeket keresnek, új irányokba kezdtek tájékozódni, mert bizonytalannak látják a megélhetésüket.

Hogyan kezdhetsz neki a sürgős változtatásnak?

Először is felejtsd el a gyermekkorod óta magaddal cipelt félelmeket! Meg kell értened, hogy ami visszatart, az nem valóság, hanem a másoktól átvett vélekedések, amelyeket elhittél azoknak, akik életed során hatottak rád.

A legtöbben saját kudarcaikat adták neked tovább, talán azzal a jó szándékkal, hogy megóvjanak az őket ért fájdalmaktól, vagy talán néha azért, hogy igazolják a saját sorsukat.

Miután tudatosítottad, hogy mi állít meg, fókuszálj a célra! Ha törik, ha szakad, a jég hátán is meg kell élned. Ha látod a célt, például azt a havi összeget, amit meg kell teremtened magadnak, akkor áttevődik a figyelmed a vélt „kockázatokról” a jövő megoldandó feladataira.

A igazi kockázat nem az, ha valamit kipróbálsz, hanem az, ha nem teszel semmit. Az a legveszélyesebb hozzáállás, ha homokba dugod a fejed, miközben elrohan melletted az élet. A mostani helyzetben „nyugton maradni”, beletörődni abba, ami van: több mint rizikós, egyenesen a biztos kudarc receptje. A változtatás fájdalmasnak tűnhet, nehéznek tűnhet, de elkerülhetetlen.

Minél hamarabb nekivágsz, annál jobb!

Lehet, hogy nem ezt szeretnéd hallani, de kimondom: munkavállalóként mostantól senki sincs igazán biztonságban. Emellett kitartani anélkül, hogy közben más lehetőségeket is megnézzünk, olyan értelmetlen, mint a japán hadnagy kitartása. Mostantól egyre többen fognak kényszerszabadságra menni, beszorulni otthonuk négy fala közé. Azok tudják megúszni a feje tetejére állt világ kihívásait, akik nyitottak és az online munkavégzési, vállalkozási lehetőségeket meg akarják ragadni.

Keress ilyen típusú munkát, a több lábon állás lehetőségét, méghozzá minél hamarabb. Érdemes megismerned a mi üzleti modellünket is, mert lehet, hogy éppen ez hozhat számodra megoldást. Ha belekóstolsz ezekbe az információkba, azzal semmit sem veszíthetsz, és semmit sem kell vállalnod vagy megígérned előre, viszont meglesz az az előnyöd, hogy sokkal tudatosabban dönthetsz a továbblépésről.

Talpon akarsz maradni a válságban?