9+1 kérdés, amelyet feltétlenül válaszolj meg mielőtt döntesz a vállalkozás és az alkalmazotti állás között!

Ha most ezt a cikket olvasod, bizonyára egy sarkalatos pont előtt állsz az életedben: megfordult a fejedben, hogy kilépj az alkalmazotti állásodból és saját vállalkozást indíts. Valószínűleg már odáig is eljutottál, hogy utánanéztél, a váltásnak milyen pénzügyi és jogi vonzatai, illetve előnyei vagy hátrányai lennének. Ezek kétségkívül fontos dolgok, de vigyázz! Ne ess bele abba a csapdába, hogy kihagysz egy égetően fontos lépést: a személyiséged alapos vizsgálatát. A kellő önismeret megszerzésének rengetegen nem tulajdonítanak elég nagy jelentőséget, pedig az egész vállalkozásod jövőjét meghatározhatja!

Akár vállalkozó, akár alkalmazott vagy, rengeteg pszichés tényezővel kell szembenézned majd az életed során. Mindkettő eltérő nehézségeket, megpróbáltatásokat tartogat a számodra. Minden ember más személyiséggel és értékrenddel rendelkezik, különböző dolgokat tekintünk tehernek vagy éppen könnyebbségnek. Ezek pedig meghatározzák azt, hogy való-e neked a vállalkozói lét vagy inkább az alkalmazotti pályán – akár egy másik munkahelyen – érdemes keresned az utadat.

Fontos, hogy a döntés előtt szembenézz a tényekkel és váltás esetén mindenképpen fejleszd a hiányosságaidat!

Menj végig az alábbi kérdéseken és válaszolj magadnak őszintén! Ezzel már többet tettél a karriered érdekében, mint sokan mások!

1. Ki mersz lépni a komfortzónádból, hogy kockázatokat vállalj?

Az első és legfontosabb tényező, hogy mersz-e kockázatokat vállalni. Gondolj csak bele: már ahhoz is hatalmas bátorság kell, hogy felmond a jelenlegi állásodat annak érdekében, hogy egy vállalkozásba kezdj! De ez még csak a kezdet! Egy vállalkozás vezetése folyamatosan arról szól, hogy ki tudsz-e lépni a komfortzónádból és új kihívások elé mersz-e nézni. Sőt! A kihívások legtöbbször még csak nem is jönnek maguktól, neked kell keresned őket. Bármennyire is zseniális ötlettel indulsz, úgy nem fog működni a vállalkozásod, ha hátradőlve várod, hogy majd az ügyfelek és a befektetők maguktól bekopogtatnak az ajtódon, hogy a pénzt a zsebedbe tegyék. Folyamatosan tárgyalásokra kell járnod, kellemetlen vagy meggyőző beszélgetéseket lebonyolítanod, új emberekkel felvenned a kapcsolatot, vagy eladnod az ötletedet a befektetőknek és a vevőknek. Ezek gyakran kockázatosak és sok pénzbe kerülnek, és semmi garancia nincs arra, hogy valóban megtérülnek.

Alkalmazottként a kockázatvállalás nagy részét a főnököd elvégzi helyetted, neked már csak a rád kiszabott feladatokat kell teljesíteni. Ez nem jelenti persze azt, hogy alkalmazottként nem érnek kihívások, de azokat általában nem magadtól vállalod, hanem elvégzendő feladatként állnak előtted. Vállalkozóként a döntés joga a Te kezedben van: belevágsz vagy maradsz az asztalnál ülve a lehetőségekre várva. Az, hogy a siker melyik esetben fog bekövetkezni, nem is kérdéses!

2. Képes vagy szenvedélyesen lelkesedni?

Tudsz teljes odaadással lelkesedni valamiért? Itt nem feltétlen a kedvenc focicsapatodnak való szurkolásra kell gondolnod. Inkább arra, hogy volt- e olyan az életedben, amit szenvedélyesen tudtál űzni, beleásni magad teljes odaadással? Ez lehet akár egy hobbi is! Lényeg, hogy fáradoztál érte anélkül, hogy szinte észrevetted volna, mert minden percét élvezted. A jó vállalkozó ugyanis nem csak a pénzre hajt. Alkalmazottként is látszódik a munkádon, ha azt nem örömmel végzed, de egy vállalkozás egészén tükröződik a vezető lelkesedése vagy éppen kedvtelensége, amely a bevételen is meglátszik. Fontos, hogy ne a pénz, hanem a szolgáltatásod vagy a terméked táplálja a szenvedélyedet. Tedd fel magadnak a kérdést: Te is imádni fogod azt, amit másoknak kínálsz? Hiszen csak is így tudsz hiteles lenni.

Ha nem lelkesedsz az új feladatokért, akkor nem biztos, hogy neked való a vállalkozói életforma. Hátradőlni egy jó vállalkozó sosem fog. Ha pedig mégis hátradől, akkor lelkesen gondolkodik azon, mit és hogyan kellene megvalósítani másnap. Fellelhető bennük egyfajta izgatottság. Ha ezt a fajta fűtött lelkesedést Te is érzed magadban, akkor nagy valószínűséggel érdemes belevágnod a dologba!

3. Mennyire vagy kitartó és elkötelezett a célod iránt?

Mi történik, amikor elfogy a kezdeti lelkesedés? Marad a kitartás!  Nézzünk egy egyszerű példát. Amikor biciklizni tanultál, valószínű sokszor elestél. Ez teljesen természetes, hiszen gyakorolnod kellett. De megtanultál biciklizni? Bizonyára igen. Nézzük, hogy mi az, ami a leginkább segített a számodra: valószínűleg a szüleid vagy az idősebb testvéreid, akik végig fogták a kezed, és amikor elestél, segítettek felállni. Te pedig gyakoroltál szorgalmasan tovább. Ez a helyzet áll fenn egy jobb munkahelyen is, ahol csapatban dolgoztok. Vannak nehézségek, buktatók, de sosem vagy egyedül. Azonban képzeld el ezt egy vállalkozásban: ott szinte teljesen egyedül tanulsz meg biciklizni, nincs, aki segítsen átlendülni a nehézségeken. Pedig mennyivel több nehézség van egy vállalkozásban! Folyamatos kudarcokra kell felkészülnöd, annak ellenére, hogy az elején sokkal többet kell majd dolgoznod, mint alkalmazottként! Előfordulhat, hogy azt fogod érezni, hogy csak csinálod, csinálod és csinálod, de nincs eredmény. Ellentétben egy állással: ha éppen nem megy valami, akkor is megkapod hónap végén a fizetésed. A vállalkozásban a kitartás lesz az, amely végül hasznot hoz majd a számodra!

Kérdés, hogy tudsz-e együtt élni a kezdeti bizonytalansággal és az esetleges kudarctól való félelemmel még akkor is, ha számos akadállyal szembesülsz? Képes vagy-e újrakezdeni, ha egyszer valami rosszul sül el? Ilyenkor jön el ugyanis az a pont a vállalkozó életében, amelyet a mentális csatatéren kell lejátszania: elragad a bizonytalanság érzése és feladod, vagy mész tovább.

4. Belső vagy külső kontrollos vagy?

A belső kontrollos emberek közé tartoznak azok az emberek, akik úgy érzik, hogy saját maguk irányítják az életük történéseit. Velük ellentétben külső kontrollos személyiséggel rendelkezők a rajtuk kívül álló eseményeket teszik felelőssé a saját életükben való történések alakulásáért. Egy sikeres vállalkozónak belső kontrollal kell rendelkeznie, hiszen tudnia kell, hogyan lehet úrrá a megpróbáltatásokon anélkül, hogy a változtatást kívülről várná.

Gondold végig: kit hibáztattál legutóbb, ha valami nem úgy sült el, ahogyan Te azt igazán szeretted volna? Egy vállalkozás túlélése gyakran függ attól, hogy tudsz-e alkalmazkodni. Be kell tudnod ismerni, ha hibáztál és fel kell ismerned, ha valami nem működik – akkor is, ha nagyon büszke voltál annak idején arra az ötletedre. Ha nem vagy képes rugalmasan kezelni a helyzeteket és tenni a dolgok megváltoztatásáért, akkor el fogsz siklani a piacod igényei mellett!

5. Rendelkezel kellő önfegyelemmel?

A vállalkozóvá válás egyszerre lehet fantasztikusan felszabadító és valahol mélyen frusztráló érzés. Nem csörög többet az ébresztő reggel, hogy időre beérj a munkahelyedre, nem tornyosul előtted a főnököd által kiszabott feladatok listája, nincs időhöz kötve, hogy mit és mikorra kell elvégezned, vagy mikor mehetsz ki ebédelni. Ezt a legtöbb vállalkozó a kezdeti időben nagyon élvezi. Azonban ez a fajta kontrollálatlanság ijesztő érzéssé fordulhat át, és hosszú távon nagyobb stresszel járhat, mint a kötöttség.

Hacsak nem egy közösségi vállalkozásba szeretnél kezdeni, nem lesz mögötted egy szervezeti infrastruktúra, így minden csak akkor fog megtörténni, ha Te magad teszel róla. Neked kell gondoskodni az adminisztratív, technikai feladatok elvégzéséről, a titkárnői feladatok ellátásáról. Ahhoz, hogy elkerüld a kontrollálatlanság érzéséből fakadó stresszt, muszáj rövid és hosszú távú célokat kitűznöd magad elé. Le kell ülnöd a naptárad elé, és mint egy főnök a beosztottjának meg kell határoznod magadnak a feladatokat határidőhöz kötve. Minden nap tudnod kell, hogy mit fogsz megtenni aznap a hosszú távú céljaidért!

Azonban nem elég terveket szőni! Azokat be is kell tartanod, amihez hatalmas önfegyelemre lesz szükséged! Míg alkalmazottként a főnököd ellenőrzi, hogy rendesen elvégzed-e a munkádat, addig vállalkozóként senki nem fog rád szólni, ha éppen a kanapén heverészel ahelyett, hogy a munkával foglalkoznál. Persze ennek van pozitív oldala is, hiszen magadnak oszthatod be az idődet: akkor dolgozol és akkor szenteled az idődet a hobbidra vagy a családodra, amikor csak szeretnéd. Azonban ez oda-vissza is igaz: amíg alkalmazottként ledolgozod a 8 órádat (jobb esetben, ha nem kötelező túlóráznod) és nem viszed haza a munkádat, addig vállalkozóként nem mindig engedheted meg magadnak, hogy az esti családi vacsora mellett ne vedd fel a telefonokat vagy ne válaszolj egy-két email-re.

Dolgozni tehát ugyanúgy kell. Kérdés, hogy képes vagy-e rávenni magadat, hogy leülj dolgozni anélkül, hogy a főnököd feletted állna? Rendelkezel-e annyi önfegyelemmel, hogy amikor szükséges, a kedvenc sorozatod helyett az idődet a munkádnak szenteld?

6. Egyéni vagy csapatjátékosnak tartod magad?

Amikor vállalkozóként függetlenné válsz a munkahelyedtől, megszűnik vele a valahova tartozás érzése és a közösségi támogatásból adódó biztonság is. Általában az emberek többsége – még ha gyakran magukról nem is tudják – közösségben érzi jól magát. Sok kezdő vállalkozó alig várja, hogy kiszabaduljon a konfliktusokkal teli munkahelyi légkörből, aztán pár hónap elteltével rájön, hogy mennyire hiányzik neki a mindennapi kapcsolati rendszer, ahol voltak közös célok. A kezdő vállalkozót még jóval kisebb mértékű impulzusok érik: ritkán csörög csak a telefonja vagy jár megbeszélésekre, még kevés megkeresést kap, ezért hamar rátelepedhet a magányosság érzése.

Gondold át, hogy Te hogyan viseled a mások által támasztott korlátokat és elvárásokat? Mennyire érzed megterhelőnek a másokhoz való alkalmazkodást? Ha ezek Téged nagyon frusztrálnak, akkor valószínűleg jobban való neked a vállalkozói létforma. Gondold át az eddigi tapasztalataidból azt is, hogyan tudod kezelni a magadra utaltság és egyedüliség érzésért? Ha azt érzed, hogy nehezen, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy inkább alkalmazottként dolgozz tovább vagy egy közösségi vállalkozásba kezdj, ahol nem vagy egyedül.

Fontos tisztázni, hogy a vállalkozói élet sem jelenti feltétlenül azt, hogy egyedül fogsz maradni! Azonban a kapcsolatokért jóval többet kell tenned majd, mint alkalmazottként. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy milyen szociális készségekkel rendelkezel, képes leszel-e új kapcsolatokat felkutatni vagy kiépíteni magadnak?

7. Mennyire vagy nyitott szemléletű?

A vállalkozók egy kiemelkedő tulajdonsága az, hogy kíváncsiságukkal nyitottak minden új és szokatlan dologra, hiszen enélkül nem juthatnának előrébb. Ha nem vagy innovatív, szélsebesen le fognak hagyni a versenytársaid! Tedd fel magadnak a kérdést, hogy az életben képes vagy-e felismerni olyan lehetőségeket, amelyeket mások nem! Kíváncsi vagy-e minden újdonságra a leendő vállalkozásod területén, amely lehetővé teszi majd, hogy a piac előtt járj egy lépéssel? Vállalkozóként ugyanis olyan problémákat kell majd keresned, amelyekre még nincsen, vagy nem a megfelelő megoldás létezik.

Nemcsak az újdonságokra kell nyitottnak lenned, hanem önmagad képzésére is! A képzéseket alkalmazottként valószínűleg a főnököd szervezte meg és finanszírozta a számodra, amelyekre akkor is el kellett menned, amikor éppen nem volt kedved. Vállalkozóként erről magadnak kell majd gondoskodnod, hogy mindig korszerű és piacra dobható tudással rendelkezz!

8. Hogyan éled meg a kudarcokat?

Vállalkozóként elkerülhetetlen lesz a kudarcokkal való találkozás. Napi szinten el kell tudnod viselni a visszautasító válaszokat, az elmaradó visszahívásokat, a csalódásokat, vagy a lekezelő, negatív megjegyzéseket. Lesz egy terved, amely végigvisz a teendők listáján, de a kívánt eredmények nem mindig úgy alakulnak, ahogyan az a nagy könyvben megvan írva. De ez a vállalkozói élet velejárója! Meg kell tanulnod, hogy ezekre tanulási lehetőségként és visszajelzésként tekints! Kérdés, hogy van-e elég önbizalmad ahhoz, hogy el tudd ezeket a kudarcokat viselni? Gondold végig: az életed során eddig milyen megküzdési stratégiát alkalmaztál a nehéz helyzetekben? Képes voltál-e akkor is kreatívan gondolkozni és megoldani a problémákat? Alkalmazottként is adódnak megoldandó problémák a munka során, azonban vállalkozóként ezek többszöröse jelentkezik, amelyeket Neked kell kontroll alatt tartani!

9. Képes vagy felelősséget vállalni és döntéseket hozni?

Míg alkalmazottként a főnököd hozza meg a döntések nagy részét és az ő vállán nyugszik a felelősség súlyos része, addig vállalkozóként ezek mind rád hárulnak. Napról napra döntéseket kell majd hoznod és ezekért felelősséget vállalnod. Ha már alkalmazottaid is lesznek, akkor nem csak a saját életedért, hanem több emberéért leszel felelős. Gondold végig, hogy mennyire hozol nehezen vagy éppen könnyedén döntéseket, főleg éles helyzetekben? Vannak emberek, akik ezt hatalmas stresszként élik meg, míg mások éppen ellenkezőleg: azt viselik nehezen, ha helyettük hozzák meg a rájuk is hatást gyakorló elhatározásokat.

+1: Mivel akarsz foglalkozni évekkel később?

Fontos, hogy szánj időt erre a kérdésre! Gondold végig, hogy milyen szituációban tudod magadat elképzelni 1, 5 és 10 év múlva? Mi az, amivel elkötelezetten és szívesen foglalkoznál nap mint nap?

Ha úgy érzed, hogy készen állsz megismerni egy egyedülálló közösségi vállalkozás koncepcióját, kattints a gombra!