Vitaminok

A vitaminok hiánya különböző betegségekhez vezet. De miért is olyan fontosak ezek az anyagok?

A vitaminok szervezetünk nélkülözhetetlen tápanyagai. Kellő mennyiségüket csakis a megfelelő táplálkozás tudja biztosítani, hiszen szervezetünk nem – vagy csak kis mennyiségben – képes vitaminokat előállítani előanyagokból. A vitaminok élettani folyamatokban vesznek részt, pótolhatatlan szerepet töltenek be az anyagcsere meghatározott reakcióiban.

Melyek is azok a vitaminok, amelyeket szervezetünk előanyagok segítségével képes előállítani?

A K-, illetve a B7-vitamint a bélflóra állítja elő, a D-vitamin bőrünkben az UV sugarak hatására keletkezik, az A-vitamint szervezetünk a β-karotinból nyeri, a B3-vitamint pedig a triptofánból állítja elő. Ahogy korábban említettük, ezen vitaminok előállításához szervezetünknek táplálkozással felvett előanyagokra van szüksége.

„Minek nevezzelek?”

Érdekesség, hogy minden vitaminnak legalább két neve van: egy kémiai és egy vitaminnév. Talán mindannyian hallottuk már az aszkorbinsav elnevezést, ez ugyanis a C-vitamin másik neve. Vannak olyan vitaminok is, melyek több néven ismertek. Ilyenek a niacin (más nevein nikotinsav, B3-vitamin, PP-vitamin), a riboflavin (B2-vitamin, G-vitamin) és a biotin (B7-vitamin, H-vitamin).

A vitaminok osztályozása

A vitaminokat oldékonyságuk alapján csoportosíthatjuk, így megkülönböztetünk zsíroldékony (A-, D-, E- és K-vitamin) és vízoldékony vitaminokat (C- és B-vitaminok).

A két csoport közötti jelentős különbség, hogy a zsíroldékony vitaminokkal szemben a vízoldékony vitaminokat szervezetünk nem képes hosszabb ideig raktározni. Kivételt képez azonban a vízoldékony B12-vitamin, melyet a máj képes tárolni.

Az epe rendellenes működése során a K-vitamin felszívódási zavara vérzékenységhez vezet. Ez azért következhet be, mert a vitaminok az epesavakkal szívódnak fel, és az epesavak segítik a zsíroldékony vitaminok vízben való oldhatóságát és felszívódását.

Vitamin? Vagy talán mégsem?

Korábban jóval több anyag szerepelt a „vitaminok listáján”, olyanok, amelyekről későbbi kutatások során bebizonyosodott, hogy a vitamin valamelyik kritériumának nem felelnek meg.

A karnitint (régebben O-vitamin), mivel szervezetünk képes előállítani, levették a vitaminok listájáról. Az egykor F-vitaminnak nevezett esszenciális zsírsavakat (pl. omega-3 zsírsav) sem szoktuk már  vitaminként nevezni, és az egykori P-vitamint (bioflavonoidokat) sem soroljuk a vitaminok közé.

Hogyan tartsuk fenn szervezetünk egyensúlyát?

Megfelelő működésünkhöz különböző bioaktív hatóanyagokra is szükségünk van a vitaminok mellett. A növényi természetes táplálkozás a leghatékonyabb módja, hogy szervezetünkben egyensúlyt teremtsünk, és minden fontos tápanyaghoz hozzájussunk. A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor figyelembe kell vennünk ezek minőségét és megfelelő mennyiségét.

Naponta találkozunk vitamintablettákat népszerűsítő reklámokkal, ezek azonban nem biztosítják szervezetünkben a komplexitást, mint ahogy a génmódosított gyümölcsök sem, hiszen ezekben a természetes egyensúlyt a mesterséges beavatkozás megbontja.

Mi okozza a vitaminhiányt?

Ha szervezetünk vitaminigénye nagyobb, mint a bevitt vitamin mennyisége, vitaminhiányról beszélünk. Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos vitaminhiányokat. Fontos megemlíteni az ételkészítés (sütés, főzés) miatti vitaminvesztést is!

Elsődleges vitaminhiány jelentkezik, ha a bevitt vitaminmennyiség nem elegendő, és másodlagos, ha a mennyiség elegendő lenne, viszont szervezetünk nem képes azt megfelelően hasznosítani a felszívódási zavarok következtében.

Vajon mi gátolhatja a felszívódást?

Gátolhatják a bélbetegségek, a nem megfelelő táplálkozás, sőt a túlzott rostfogyasztás is.

De! A dohányzóknál, illetve az alkoholt fogyasztóknál is gyakrabban alakul ki hiányállapot. Ennek oka, hogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás, illetve egyes gyógyszerek fogyasztása jelentősen megnöveli szervezetünk vitaminszükségletét. 

Olyan esetben is hiányállapotok alakulnak ki, ha megszorító diétát követünk, ha táplálkozásunk egyoldalú, hiányos.

A kismamáknak a magzat megfelelő fejlődése érdekében fokozottan kell figyelniük az egyes vitaminok bevitelére. Ilyen például a folsav (B9-vitamin, régebben M-vitamin), mely részt vesz a nukleotidok és az aminosavak összeszerelésében, így a fehérjék és a DNS előállításában. 

Ennek a fokozott sejtosztódásban jut kitüntetett szerep, hiszen ekkor a fehérjék és DNS nagy mennyiségű, gyors előállítására van szükség. Ebben a folyamatban a folsav mellett a B12-vitamin (kobalamin) is elengedhetetlen.

A folsav, vagy a B12-vitamin hiánya megállítja a sejtek osztódását, így súlyos vérszegénységhez vezet.

Vérszegénység vashiány esetén is jelentkezik. Mit együnk, hogy ezt megelőzzük? Céklát. A cékla a természet csodájaként folsavat, jól hasznosuló formában lévő vasat és a vérképzéshez más szükséges hatóanyagokat is tartalmaz (a cékla meghatározó növény a Topform és a Child termékben).

Szervezetünk antioxidáns-rendszerének vitaminjai: az A-, C- és E-vitamin

Az antioxidánsok, ahogy a nevük is mutatja, oxidációt késleltető, gátló anyagok. Ezek védik meg a szervezetünkben előforduló egyéb vegyületeket az oxidáció ellen. Ezek a vitaminok egymás hatásait erősítve képeznek hatékony védelmet: a C-vitamin az E-vitamin regenerálódásában segít, az E-vitamin az A-vitamint védi az oxidációtól, egyes bioflavonoidok pedig a C-vitamin regenerálódásában segítenek.

A homoktövis (megtalálható a Topformban, a Childban és az Orifitben is) például valóságos vitaminbomba: a C-vitamin mellett E- és A-vitamint is tartalmaz, sőt flavonoidokat is.

Természetes vitaminforrás

Ha szeretnél egy egészségesebb táplálkozást követni, kattints az alábbi gombra és ismerd meg az InnoFit termékeit!

(A zöld színnel jelölt terméklistára kattintva további információt olvashatsz az InnoFit termékekről, illetve további kattintással a termékek megvásárolhatók.)