Stresszoldás, ami a magas vérnyomáson is segít

Ki az, aki nem stresszes manapság? Nem is csoda, hogy a vele járó magas vérnyomás ennyire szorgalmasan szedi hazánkban is az áldozatait. Mielőtt megnéznénk, hogy mit tehetsz mindkettő ellen, előbb néhány szót a stresszről és a vérnyomással való összefüggéséről.

Miért alakulhat ki magas vérnyomás a stressz hatására

 A modern életmódorvoslás, vagyis a betegségek kezelésében a teljes életvitelt figyelembe vevő megközelítés szerint 10-ből 8 betegségért az életmódunk felelős. Na és mi jellemzi általában ezt az életmódot? Túlterheltség, elégtelen pihenés, folyamatos információáradat és túlbonyolított életvitel: ez többségünk létállapota a 21. század elején. Magunk betegítjük meg önmagunkat azzal, ahogyan jelenleg élünk.

Nem volt ez mindig így. Eredetileg a stressz hasznos, sőt létfontosságú reakció volt a sürgető környezeti ingerekre, automatikus és azonnali reakciót tett lehetővé a külső fenyegetésre. A kardfogú tigris elől menekülő elődünknek remekül kapóra jött ez az alkalmazkodási elv. Hatására a hirtelen jött krízishelyzetben megnőtt a vérnyomás, illetve gyorsult a vérkeringés és a légzés, hiszen mindez hatékonyabbá tette a szervezet energiafelhasználását, és a pillanat töredéke alatt felkészítette a menekülésre vagy a harcra.

Ezekhez az egyszerűbb körülményekhez „szabott” testünk ma azonban másféle, sokkal közvetettebb és bonyolultabb, vélt és valós veszélyeknek van kitéve, amelyekkel szemben az életfunkciók stresszes felturbózása aligha segít. Többé nem valóságos kardfogú tigrisek ijesztgetnek, hanem a határidők szorítása, különféle aggodalmaink, munkahelyi és családi felelősségeink és negatív gondolataink azok a tényezők, amelyeknek a legtöbben ki vagyunk szolgáltatva – és ezekkel szemben nem segít sem a zakatoló szív, sem a megfeszített izmok.

Így aztán, ha egészséges is az érhálózatunk, magas vérnyomás alakulhat ki a stressz miatt, ami óhatatlanul is igénybe veszi a keringést.

Kettős fronton a stressz (és a magas vérnyomás) ellen

Test és lélek – kell-e jobb bizonyíték arra, hogy a kettő milyen szorosan összefügg, mint a magas vérnyomás és a stressz közötti kapcsolat? Szinte nem is két külön, önálló valóság ez, hanem az érem egyik és másik oldala. Ezért kettős „frontvonalon”, a test felől és a lélek felől egyaránt közelíteni kell ehhez a kétarcú problémához, hogy mindkét oldalára megoldást találjunk.

1. Ami a lelki tényezőt illeti, létfontosságú a beavatkozás, hiszen a modern stresszt rendszerint a személyes „árnyéktigriseink”, azazhogy a sötét, nyugtalanító gondolataink fenyegetése váltja ki. Ezek kezeléséhez érdemes elkezdeni meditálni, légzésterápiát végezni, illetve legalábbis tudatosítani egy nagy igazságot. 

Mit mond ki ez az aranyszabály? Azt, hogy mindig bennünk dől el, milyen értelmet, jelentést tulajdonítunk a külső hatásoknak, és hogyan tekintünk a körülményeinkre. Valójában senki és semmi más nem képes bennünket kívülről felbosszantani, lelkileg szorongatni vagy nyomás alatt tartani, ha mi magunk nem járulunk hozzá ehhez aktívan azzal, ahogyan a helyzetet értelmezzük. 

Nincs az a hatalom a világon, ami arra tudna kényszeríteni, hogy szívedre és lelkedre vedd a rossz dolgokat. Tiltakozz hát makacsul az ellen, hogy az élethelyzeteid miatt stresszeld magadat!

2. De ha a lelki dolgokon esetleg nem is tudunk egykönnyen javítani, az ereink karbantartásával a stressz miatti magas vérnyomás hatására beinduló negatív folyamatokat, illetve az agyvérzés és az infarktus kockázatát jelentősen csökkenthetjük.

Manapság persze rendszerint az történik, hogy az orvos vérnyomáscsökkentőt ír fel, és ezzel igyekszik lehetőleg kitolni a magas vérnyomás negatív, romboló hatását. De tudni kell, hogy ez csak tüneti megoldás, és a probléma valódi okait nem oldja meg, hanem mindössze „szinteket” állít be.

Mit lehet még tenni emellett a testi oldalon? Az életmódorvoslás szempontjából meg lehet közelíteni a problémát úgy is, hogy a gyógyszerek mellett párhuzamosan megpróbálkozunk az életmódváltással: több mozgással, sporttal, a folyadékbevitelre való fokozott odafigyeléssel remek eredményeket lehet elérni. Az antioxidáns vitaminok és a flavonoidok bevitele egészséges táplálkozás (és nem ízetlen tabletták!) által pedig egyenesen csodákat tehet. 

Ehhez nyújt kiindulópontot az Innofit terméklistája, amit a következő linkről tudsz letölteni, ha segítséget szeretnél kapni a magas vérnyomás enyhítéséhez.

Akár sikeres tehát a lelki stressztelenítés, akár nehezebben megy a gondolataid „átállítása”, a magas vérnyomás által magával hozott kockázatokat mindenképpen enyhítheted – és enyhítened is kell. A megelőzés itt a legfontosabb, hiszen például az agyvérzésből való felépülés – ha az nem egyenesen halálos – mind az érintett személynek, mind a családjának óriási lelki és anyagi teher. Tegyél meg mindent, hogy elkerüld az agyvérzést és az infarktust, mert az erek elhanyagolása könnyen tragédiába torkollhat!

(A zöld színnel jelölt terméklistára kattintva további információt olvashatsz az Innofit termékekről, illetve további kattintással a termékek megvásárolhatók.)