Mit tehetsz táplálkozással az egészséges vérnyomás érdekében?

Jóléti társadalomnak nevezzük a jelenlegi életkörülményeinket, pedig a vérnyomás, a testsúly és sok más egészségi mutató inkább az ellenkezőjére, az általános rosszullétre utal. A hagyományos életmód megváltozásával újabb, civilizációs betegségek terjedtek el, amelyek túlnyomórészt a nem megfelelő életvitel eredményeként alakulnak ki.

Élen jár ezek között a magas vérnyomás, a rák, a cukorbetegség, az elhízás és a különféle ízületi bántalmak, hogy a különféle lelki panaszokról ne is beszéljünk. De a jó hír az, hogy a statisztikák szerint mindezen betegségek 80%-a az életmódunkra vezethető vissza, vagyis életmódváltással tehetünk ellene.

Így „kezelhetjük” a vérnyomás problémáját pusztán étkezéssel

Ha a vérnyomás tartósan a 135/85-ös érték felett van, akkor a háttérben legtöbbször a helytelen életmód húzódik meg: leggyakrabban a túlsúly, a zsíros táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás. Ebben a szív folyamatos megterhelését okozó állapotban nem elegendő gyógyszert szedni, hanem életmódváltásra is szükség van.

Ajánlatos ballasztanyagokban gazdag ételeket, vagyis zöldségféléket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket fogyasztani. A teljes kiőrlésű lisztből készült ételek segítenek kordában tartani a koleszterinszintet is, és ezzel is hozzájárulhatnak a vérnyomás csökkentéséhez. (Ha érdekel ez a téma, akkor itt olvashatsz többet a koleszterin és a magas vérnyomás összefüggéséről.) További előnye ennek az étkezésnek, hogy a fogyás általi súlycsökkenéssel a szív folyamatos megterhelése is mérséklődik, ami a vérnyomás érték csökkenését okozza.

Szerencsére a sós íz kiváltására, pótlására számos fűszernövény áll rendelkezésünkre, így nem kell hogy ízetlen legyen az elfogyasztott ételünk. Ráadásul a fokhagyma és a vöröshagyma a túlsúlyos magas vérnyomásúak esetében több mint kívánatos, hiszen támogathatja a fogyást. 

Ha igazán magas a vérnyomás, akkor mértékletesen kell bánnunk a sózással. (Fontos itt említeni, hogy a mértéktelen sóbevitel csakugyan egészségtelen, vérnyomásemelő hatású lehet, ám ettől még nem kell átesni a ló másik oldalára. Gyakran ugyanis olyan megszorító sófogyasztást ajánlanak, ami szintén komoly egészségügyi problémát okozhat. Erről részletesebben lásd ezt a só és a vérnyomás összefüggéséről szóló cikket.)

Zsírfogyasztásodat is csökkentened kell. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden zsiradékot széles ívben el kellene törölnöd. Sőt! A telítetlen zsírok a legnagyobb hasznodra lehetnek az erek támogatásához. Javaslom, hogy különböző halfajtákat és telítetlen zsírokban gazdag étolajokat (olíva-, repce-, szezámmagolaj stb.) fogyassz, mert kiváló omega-3-források, amely az erek karbantartásán túl hozzájárul a krónikus fáradtság leküzdéséhez, és csökkentheti a koleszterin értékeket is.

De nemcsak az artériák falába beépülő és az érfalak rugalmasságát támogató, telítetlen zsírok hatnak kedvezően a vérnyomás alakulására, hanem mint már említettem a ballasztanyagban gazdag táplálkozás is. Élelmiszereinknek ezeket a növényi eredetű alkotóelemeit a szervezet csak részben tudja megemészteni, így azok csak kevés energiát szállítanak a testnek, így egyrészről segítik a fogyást, másrészről táplálékul szolgálnak a bélben található jó baktériumoknak, és epesavat kötnek meg. Miért jó ez? Így segítenek abban, hogy minél több, a szervezet számára már  felesleges méreganyag, koleszterin távozzon a testből. 

Vérnyomáscsökkentők  a vízhajtó hatásuknak köszönhetően a káliumban gazdag növények. Ehhez rendszerint a banánt, a kajszibarackot és a zöldségféléket javasolják. Figyelmedbe ajánlom a hatásukat sok szempontból túlszárnyaló bogyós gyümölcsöket. Szeretnél ezekből a kellemes ízükkel csalogató bogyós gyümölcsökből  többet és az év minden napján  fogyasztani, hogy részesülhess a vérnyomáscsökkentő hatásukból? Akkor válaszd a Purfit terméket!

Bárhol is tartanál jelenleg a korod vagy egészségi állapotod szempontjából: soha sincs késő arra, hogy a több mozgást és egészségesebb, természetes táplálkozást feltételező életmódváltás előnyeiből részesülhess. Ha eldöntötted, hogy többet szeretnél tenni magadért, ebben mi megbízható partnereidként segíteni fogunk.

Itt tudsz részletesen olvasni arról, hogy miért kiváló választás számodra az InnoFit termék, és miben különbözik a többi táplálékkiegészítőtől.

(A zöld színnel jelölt termék nevére kattintva további információt olvashatsz róla, illetve további kattintással az InnoFit termékek megvásárolhatók.)