Miért okoz egyre több embernek problémát a glutén?

Manapság egyre több a gluténérzékeny ember. Sokan nem is tudnak erről, de a tüneteitől annál inkább szenvednek.

Vajon minek tulajdonítható ez? Régebben miért nem okozott ilyen sok embernek problémát a glutén? És hogyan előzhető meg, vagy javítható a kellemetlen gluténérzékenység?

Ma az egészségügyben dolgozó szakemberek e kérdések hallatán a legtöbb esetben tehetetlenül széttárják a karjukat, és nem tudnak választ adni, vagy titokzatosan „összetett okokra” utalnak.

Mit mond a tudomány a gluténérzékenység kialakulásáról?

A tudomány mai állása és a kutatások szerint:

  • a kialakulásában meghatározónak gondolják pl. a bakteriális fertőzést (pl. Helicobacter pyrolit, Campylobacter jejunit), a vírusfertőzést (pl. HBV-t, HCV-t, Rotavírust), a hasmenés következtében vagy gyógyszerek (különösen az antibiotikumok) szövődményeként kialakuló bélflórapusztulást, amelynek hatására a bélbolyhok védtelenné és ezáltal a gliadin fehérjék célpontjaivá válnak, így alattomosan elindul a bélbolyhok pusztulása. Számos baktérium által termelt mikrobális transzglutamináz (mTg) kóroki szerepével kapcsolatos hipotézis 2015-ben született meg, azóta több vizsgálat elemezte a lehetséges hatást (Matthias Torsten és Lerner Aaron).
  • Az Interdiciplinary Toxicology című tudományos folyóiratban még 2013-ban megjelent tanulmány szerint a cöliákiás betegségek, azoknak is a leggyakrabban előforduló válfaja, a gluténérzékenység világszerte egyre nagyobb méreteket ölt. A glutén- vagy lisztérzékenység tünetei megdöbbentően hasonlítanak azokhoz a tünetekhez, amelyeket a glifozátnak (gyomírtószer) kitett laboratóriumi állatok mutatnak, állítják a tanulmány szerzői, Anthony Samsel, az USA Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) különböző mérgezésekkel foglalkozó független kutatója és Stephanie Seneff, a Massachusetts Technológiai Intézet (MIT) vezető kutatója. Halakon végzett kísérletek azt bizonyítják, hogy a glifozát lebontja az emésztőenzimeket és elpusztítja a bélbaktériumokat, károsítja a nyálkahártyát és a bélbolyhokat, fokozza nyák (mucin) termelődését a gyomorban. Ugyanezt tapasztalják az orvosok, amikor valakinél lisztérzékenységet diagnosztizálnak, állítják a szerzők. A cöliákiás betegségekkel együtt jár a vas, a kobalt, a molibdén, a réz és más mikroelemek hiánya. A glifozát ezeket a nyomelemeket  az emberi szervezet számára fölvehetetlenné teszi;
  • a Frontiers in Pediatrics című szaklap arra hívja fel a figyelmet, hogy az autoimmun gyulladás kiváltó oka egy olyan gyakran használt élelmiszeradalék lehet, amit az élelmiszerek címkéjén nem tüntetnek fel, és az emberek nem is tudnak a létezéséről (Matthias Torsten és Lerner Aaron: Microbial Transglutaminase Is Immunogenic and Potentially Pathogenic in Pediatric Celiac Disease). Okként említik azokat az adalékanyagokat is, amelyek szerkezetileg kísértetiesen hasonlítanak a gliadinra. Mivel ezek az adalékanyagok rátapadnak a bélbolyhokra, ott autoimmun folyamatokat indíthatnak be, amit a mértéktelen fehér lisztfogyasztás és az egyoldalú táplálkozás még tovább súlyosbít;
  • Dr. Kalmár Gergely növénynemesítő, a növénynemesítést említi mint lehetséges okot. Vallja, hogy a mai kenyérgabona őseit évezredeken át termesztették és fogyasztották a Föld különböző tájain, és ez egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán betegítette meg az embereket. A mai kenyérgabona gluténérzékenységet okozó hatásáért szerinte azok a nemesített fajták a felelősek, amelyekben nagyon magas az gliadin fehérje tartalom. Ez a régi fajtákban nem volt ilyen meghatározó, hanem az egyéb fehérjék mennyisége volt a jellemző. Ha ezt az érvelést elfogadjuk, akkor egyfajta „gliadinfehérje-mérgezés”-ről beszélhetünk, vagyis ok lehet a táplálkozásban a nemesített búzából származó finomított búzaliszt használatának a gyakorlata;
  • a gluténérzékenység, cöliákia örökletes, genetikailag meghatározott, autoimmun betegség (az immunrendszer sejtjei és ellenanyag-termelése a szervezet saját fehérjéi ellen kezd dolgozni)

Úgy gondolom, hogy legtöbb esetben több ok együttes hatása van jelen. Akkor tudunk valami ellen megelőző lépéseket tenni, ha őszintén szembe nézünk a lehetséges okokkal, személyre szabottan végiggondoljuk, hogy mi vonatkozik ránk, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy egy tudatosabb táplálkozással elébe menjünk a dolgoknak.

Mit tegyünk, hogy megelőzzük a gluténérzékenység kialakulását?

  • figyeljünk bélflóránk megőrzésére és karbantartására
  • használjunk a táplálkozásunkban minél többféle és lehetőség szerint minél ősibb gabonafajtákat (alakor, tönköly, árpa, zab, hajdina, köles), és fogyasszunk minél több teljes kiőrlésű gabonát
  • kerüljük, vagy lehetőleg csökkentsük a nagyüzemi termelésű, „hagyományos” fehérlisztből készült pékáruk, tésztafélék, ételek fogyasztását
  • emeljük a zöldségek mennyiségét a táplálkozásunkban (nyersen vagy főtt formában egyaránt), ezzel a megfelelő rostbevitelt, ami fontos a megfelelő bélflóránk kitalakításában, megőrzésében

Ha lisztérzékeny vagy, nagyon figyelned kell arra, hogy mit eszel. Ha a glutén a te életedet is megkeseríti, a diétán túl nagy segítségedre lehetnek az InnoFit termékek.

Miért a legjobb választás az InnoFit termékek fogyasztása lisztérzékenység/cöliákia esetén is?

  • az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége növelhető
  • a termékben lévő értékes hatóanyagok elszopogatva, a száj nyálkahártyáján keresztül azonnal a keringésbe tudnak kerülni, így az emésztőrendszer elégtelen felszívódásából adódó hiányállapotok látványosan csökkenthetők
  • kiváló természetes antioxidáns forrás, ami gyulladáscsökkentő

Ha már kialakult a betegség, a diéta többletköltséget jelent az egész család számára, egyrészt a diétás alapanyagok ára, másrészt a költséges hozzájutás miatt. A gluténmentes élelmiszerek rendszerint speciális élelmiszerboltokban szerezhetők be, melyek lakóhelytől való távolsága növeli a költségeket.

Tegyünk meg mindent, hogy megelőzzük a betegséget, illetve ha már kialakult, csökkentsük a hiányállapotot InnoFit termékek fogyasztásával.

(A zöld színnel jelölt termék nevére kattintva további információt olvashatsz róla, illetve további kattintással a termékek megvásárolhatók.)

Megosztás itt: facebook
Megosztom ezt a cikket
Legnépszerűbb bejegyzések

Ismerd meg a termékeinket!

Tiszta gyümölcs és zöldség.
Sem több, sem kevesebb!

Válságálló Üzleti Modell

Ismerj meg egy teljesen új válallkozási formát!

Készen állsz, hogy a segítségünkkel felépíts egy online vállalkozást?

  • Mindenre megtanítunk
  • Nem kell milliókat befektetned
  • Nem kell alkalmazottakat felvenned
  • Üzleti mentor segíti a napi munkád
  • Készen adjuk a rendszereket

Jelentkezz most az InnoFit csapatába, és egy felvételi elbeszélgetést követően az üzleti mentorod, ha jóváhagyja a kérelmed, akkor azonnal átadjuk az üzleti know-how-t, leülünk Veled tervezni, és elkezdjük a vállalkozásod felépítését!

Jelentkezz az InnoFit csapatába:

A kattintás után megnyílik a bemutató oldal. A jelentkezés nem kötelez semmire.