InnoFit Blog
Lépj Új Szintre!

Kiút a multivitamin csapdájából!

“Hát akkor uccu, hajrá a patikába!” Rendszerint így szoktunk hozzáállni a dologhoz olyankor, ha egyáltalán észbe kapunk, és elérkezettnek látjuk az időt, hogy törődjünk önmagunkkal. Csakhogy – bármit is mondjanak a reklámok – csodapirulák (sajnos?) nincsenek. A szintetikus táplálékkiegészítők (köztük az úton-útfélen kínált multivitamin is) rendszerint művi úton, gyárilag igyekeznek reprodukálni azt a sokkal szelídebb, személyre szabottabb és stabilabb jótékony hatást, amit csak a Természet képes nyújtani.

Hogyan tehetsz magadért szintetikus multivitamin nélkül?

És egyáltalán: vajon miért kellene kiküszöbölnöd a multivitamin túlzott fogyasztását?

A válaszért érdemes kicsit visszamennünk a történelemben. Mára sajnos sokan megfeledkeztek arról, hogy eredetileg az ilyen-olyan vitaminok, antioxidánsok, “csodapirulák” szedése eleve az egészségtelen táplálkozásra adott ipari válasz volt. Nem a Természettől való elfordulás modern problémáinak a megoldása, hanem éppen ezeknek a problémáknak a tünete.

A legújabb kutatások szerint a szintetikus táplálékkiegészítők károsak is lehetnek.

A multivitamin túladagolása akár hasmenést (C-vitamin), érelmeszesedést (D-vitamin), tüdőrákot (E-vitamin), csontkinövéseket (A-vitamin) is okozhat. Ráadásul nem is éri meg a túladagolás kockázatát vállalnok, mert a természetes, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz képest az ipari készítmények hatásában is messze elmaradnak.

Ennek oka, hogy azt az egészséget támogató hatást, amely a természetes táplálékban benne van, nem lehet oly módon elszigetelni, csak úgy egyszerűen kivonni az alapanyagokból, mint ahogyan egy zsebből átteszünk egy másikba valamit.

A lényeg itt az, hogy a természetes zöldségek és gyümölcsök a vitaminokon és ásványi anyagokon kívül, amiket a szintetikus pirulás “utánoznak”, a flavonoidokat, rostokat és más jótékony összetevőket is tartalmaznak. Vitalitásnövelő erejük mindezen összetevők együttes hatásán “szinergiáján” alapszik. Ennek köszönhető az is, hogy az élelmiszerek tápanyagait szinte lehetetlen túladagolni, ami nem mondható el a táplálékkiegészítőkről.

“Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered” – tartja az orvostudomány atyjának, Hippokratésznek tulajdonított ősi mondás.

Vitaminrakétádat tehát természetes úton töltsd fel, és így leküzdheted a hiányállapotokat!