Helyettesíthetőek-e vitamintablettákkal az InnoFit termékek?

A vitamin és táplálékkiegészítő tabletta az ipar válasza a rohanó civilizációs életmód vitamin szükségletére. Valóban egyszerű, és gyors megoldásnak tűnhet a táplálkozásból hiányzó hatóanyagok pótlására, azonban az eredeti zöldségek és gyümölcsök fogyasztása helyett alternatívaként készülnek.

De valóban helyettesíthető a kiegyensúlyozott táplálkozás szintetikus étrend kiegészítő tablettákkal?

Ha a növény 1 hatóanyagát szintetikusan legyártjuk és elfogyasztjuk, a szervezetbe jutva egyenértékű az a növényben lévő komplex vegyület-együttesekkel? 

Ezek olyan kérdések, amelyekre nem igazán kapunk válaszokat, amikor 1-1 cég reklámjával találkozunk a TV-ben, újságban, interneten, holott ahhoz, hogy két termék valóban összehasonlítható legyen számunkra, ahhoz ezekre a kérdésekre is választ kell kapnunk.

A növény ugyanis a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek olyan komplex formuláját tartalmazza, amely az emberi szervezet számára létszükséglet, és a beépüléséhez több hatóanyag együttes jelenléte szükséges. Még a komplexnek tűnő vitaminkészítmények is nagyságrendekkel kevesebb-féle értékes hatóanyagot tartalmaznak, mint amennyi 1-1 növényben megtalálható.

Az InnoFit termékekben pedig több növény van tudatosan összepárosítva, amelyek egymás hatását nem csak kiegészítik, hanem fel is erősítik. Így nem várható el egy tablettától, hogy olyan komplex immunfolyamatokat, regeneráló hatást legyenek képesek kiváltani a testünkben, mint amire egy megfelelően kiválasztott tányérnyi gyümölcs és zöldség képes. És akkor még nem említettük a felszívódásbeli különbségeket, ami a természetes és a szintetikus vitaminok között szintén van.

Sőt! Hallottál már arról, hogy a zöldségek, gyümölcsök olyan, látszólag “haszontalan” anyagokat is tartalmaznak, amelyekkel megakadályozzák a túlfogyasztásukat?

Különös, újonnan felfedezett tény, hogy a növények rendelkeznek olyan vegyületekkel is, amelyek túlzott fogyasztásuk esetén bennünk undort, sőt allergiát válthatnak ki, ami látszólag kellemetlen a számunkra, ám ezzel védik az egészségünket, nehogy újra többet együnk belőlük a kelleténél. Mértéktelen fogyasztás esetén lehet, hogy egy életre megutáljuk az adott növényt.

Egy ijesztő tény

Ezek a feleslegesnek tűnő anyagok nem találhatóak meg a szintetikus vitamin tablettákban, ezért okozhat a túladagolásuk komoly egészségkárosodást.

Ez az ijesztő tény egy amerikai dohányosok körében végzett tüdőrák-megelőző kísérletben vált nyilvánvalóvá.

A kísérletet végző klinika feltételezése alapján a dohányosok tüdőrákjának kialakulási esélyét szándékoztak nagy dózisú, szintetikus karotinoid tablettával csökkenteni. Mivel számos kutatás bizonyította a sárgarépa tumorgátló hatását, így kézenfekvőnek tűnt az a feltételezés, hogyha dohányosok karotin tablettát fogyasztanának, akkor megelőzhető lenne náluk a tüdőrák kialakulása.

A kísérletet azonban soron kívül le kellett állítani, mert az A-vitamin túladagolásának következtében sajnos az ellenkezőjére derült fény: 28%-kal nőtt a tüdőrák előfordulása a kísérletben részt vevő dohányosok körében, a placebo, vagyis a hatóanyag nélküli tablettát fogyasztókhoz képest.

Az egészséges táplálkozás tehát nemcsak, hogy nem helyettesíthető mesterségesen előállított étrendkiegészítőkkel, hanem azok túladagolva még ártalmasak is lehetnek a szervezetünk számára.

Mi van még a tablettákban?

Amikor életedben először olvastad a vitamintabletták címkéjén megtalálható összetevőket, akkor bizonyára Te is meglepődtél, hogy mi minden van bennük azon kívül, amire számítottál:

Édesítő szer, színezék, aromák, talkum, savanyúságot szabályozó anyagok, mikrokristályos cellulóz, térfogatnövelő szer, és így tovább…

Ráadásul ami nagy betűkkel a doboz címoldalán szerepel, az nagyon gyakran az apró betűs összetevők lajstromának legvégén kullog.

Egy 1 grammos vitamintablettában (a példa egy gyermekvitamin összetevőit mutatja) a következő arányban találhatók meg mindezek:

  • 70% édesítőszer
  • térfogat növelő szer
  • aroma, természetes színezőanyag
  • étkezési sav
  • csomósodást gátló
  • 3% C-vitamin, E-vitamin, vas, niacinamid, calcium-d-pantotenát, béta karotin, B12 vitamin, D3 vitamin, B6 vitamin, B2 vitamin, B1 vitamin, réz, folsav, biotin

Itt 1 gramm tablettában tehát mindössze 0,03 gramm ténylegesen hasznos hatóanyag található.

Kalkuláljunk?

Ha összehasonlítjuk árban az 1 gramm vitamintablettát 1 gramm InnoFit Child-dal, a következő megdöbbentő eredményeket kapjuk:

Az 50 szemes vitamin tabletta ára 5000 Ft, azaz 100 Ft / nap

A 180 grammos InnoFit Child koncentrátum szintén napi 1 grammal számolva: 15 550 Ft / 180 nap, azaz 86 Ft / nap 

De itt még nincs vége a számításnak, hiszen a vitamintablettában mindössze 3% a hasznos anyag, és nem is természetes hatóanyagokról van szó, míg az InnoFit termékekben ez 100% koncentrált növény, mindenféle hozzáadott anyag nélkül. 

Ugye, tényleg megdöbbentő?

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a szintetikus vitamintablettákból hiányzó komplexitás miatt a 3%-nyi vitamin tartalomnak a kutatások szerint csupán 5-15%-a szívódik fel és hasznosul a szervezetben.

Véleményem szerint e gyors összehasonlítás után jól látható, hogy a legjobbat akkor tesszük, ha minél természetesebb módon próbáljuk a táplálkozásunkból hiányzó tápanyagokat pótolni. Ma az InnoFit termékek egy egyszerű, idő- és költséghatékony megoldást jelentenek erre.

Ha megelőzzük a civilizációs hiánybetegségeket, később sok testi és lelki fájdalomtól óvhatjuk meg magunkat és családtagjainkat

Ez a cél elég fontos ahhoz, hogy minél hamarabb tudatosan cselekedjünk.

(A zöld színnel jelölt termék nevére kattintva további információt olvashatsz róla, illetve további kattintással az InnoFit termékek megvásárolhatók.)