Győzd le az időt!

Ezt a blogcikket lehetőséged van hanganyagként is meghallgatni. 👇🏻

Nem kikerülhetetlen sorsrendelés, bár mindannyiunkat fenyegető lehetőség: az Alzheimer kór, vagyis az időskori elbutulás. A gondolkodásbeli beszűkülés és gyámoltalanná válás igazán méltatlan lezárása egy egészségesen és aktívan töltött életnek. 

Rohamosan emelkedik az Alzheimer kór gyakorisága

Van egy mondás, ami szerint „a rossz hírek hozóját lefejezik”. Senki sem szeretné hallani, hogy milyen borús kilátások vár(hat)nak rá időskorában, mert szívünk mélyén mindnyájan tudjuk, hogy az idő ellenünk dolgozik.

Ezt látszanak alátámasztani a statisztikák is. 2005-ben 24 millió ember szenvedett demenciában világszerte. Ennek gyakorisága azonban rohamosan emelkedik, így 5 év múlva, 2010-ben a számuk már 35 millió volt, és a szakértők szerint ez a szám kb. két évtizedente meg fog duplázódni. 

Egyre nagyobb tehát az esély, hogy azok egyike legyünk, akik ahelyett, hogy unokáikkal játsszanak, lehet, hogy meg sem ismerik majd a szeretteiket. De ha az önellátást, normális napi életvitelt időskorodban sem szeretnéd feladni, arra is van lehetőség, hogy már most tegyél érte. A megelőzés receptje aránylag egyszerű:

Támogasd nap mint nap az agyad egészségét!

Néhány életviteli változtatással csodákat tehetsz a felejtés betegsége ellen. A Dél-Kaliforniai Egyetem professzora, Vincent Fortanasce magyarul még nem elérhető, The Anti-Alzheimer’s Prescription („Az Alzheimer kór elleni recept”) című könyvében több módszerét is összefoglalja a hatékony megelőzésnek.

Mindenekelőtt: sürgősen állj át a zöldség-gyümölcs fogyasztására! Egy Fortanasce által idézett, 1836 fős, japán populáción végzett kutatás azt hozta ki, hogy ez az étrend már a következő 7-10 évben jelentősen csökkentette a demencia kockázatát. 

Biológiailag aktív összetevőik gyakorisága miatt érdemes elsősorban a bogyós gyümölcsök után nyúlnod. Ezek közül is az úgynevezett antocianozid hatóanyagok azok, amik a leghatékonyabban felveszik a harcot az agyban kárt okozó szabad gyökökkel.

Ideális az lenne, ha naponta ennél bogyós gyümölcsöket, de persze az ember hajlamos az ilyesmit elfelejteni. A Topform a Child és a Purfit termékek azonban lehetővé teszik számodra, hogy ezekből zamatos koncentrátumokat fogyassz, amiknek a kóstolása ízélménynek sem utolsó. 

Miután ezt a gyümölcsös fordulatot végrehajtottad az étrendedben, felturbózhatod a halfogyasztásodat is, hogy agyadat az értékes omega-3 zsírsavval tápláld, és a folsavban gazdag céklát is részesítsd előnyben, mert ez szintén hozzájárul a demencia megelőzéséhez (egy okkal több, hogy Topformot a Childot fogyassz, hiszen céklát is tartalmaz!) .

Ha mindez megvan, Fortanesce professzor könyve szerint még egy dolgot tehetsz: élj vidáman, minél több barát, szerető-támogató embertársáltal körülvéve! Tudományosan ő úgy fogalmaz, hogy a szociális támogatottság erőssége (aktív társas élet, erős kapcsolatháló) összefügg az Alzheimer kór megelőzésével: ha aktív társas lény vagy, testileg és agyilag is hosszabb időre fitt maradhatsz.

Étrend és életvitel: vágj bele mindkettő megreformálásába! Mert sohasem késő, és soha sincs túl korán elkezdeni a felkészülést a boldog öregkorra.

(A zöld színnel jelölt termék nevére kattintva további információt olvashatsz róla, illetve további kattintással a termékek megvásárolhatók.)