Ételed legyen orvosságod! Diétával a Crohn betegség ellen

Ha muszáj, hát persze együtt lehet élni vele, de szörnyen megkeseríti az életet. A bélrendszer nyálkahártyájának krónikus gyulladásával járó, rohamokban jelentkező Crohn betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, ám a tünetei annál kellemetlenebbek.

Milyen okok állnak a Crohn betegség (vastagbélgyulladás) hátterében?

A kutatások mai állása szerint Crohn betegség áldozatai egy immunrendszeri hibára hajlamosak születésüktől fogva, ami lehetővé teszi a kór kiváltását. Valószínű persze, hogy a háttérben nem egyetlen ok, hanem több tényező kölcsönhatása húzódik meg. 

Ott vannak elsősorban a betegségre hajlamosító gének, amelyek gyengítik a bélnyálkahártya ellenállását. Ehhez járul hozzá lelki tényezőként a stressz, melynek hatására az érzékeny belek gyakrabban fellángolnak. 

Kell-e mondanunk, hogy a dohányosok a Crohn betegség szempontjából is fokozottan veszélyeztetve vannak? Sok más súlyos betegségkockázat mellett esetükben ez a kellemetlen szindróma is háromszor gyakoribb. A túl gyakori antibiotikumszedés szintén hajlamosít. Amivel a legkönnyebben elkerülhetjük a kórt, vagy legalábbis csökkenthetjük a vele járó szenvedést, nem más, mint étkezési szokásaink megváltoztatása.

Modern étrendünk három ősbűne” – és megszüntetésük

Három olyan étrendi szarvashiba van, ami az irritábilisbél-szindróma és egyéb bélproblémák mellett rengeteg más problémáért is felelős: a túlzott finomított szénhidrátfogyasztás (pl. kristálycukor, finomított lisztből készült ételek), a zöldség-gyümölcs étrendünkből való eltűnésével járó alacsony rostbevitel, és a modern étrend talán legnagyobb rákfenéje, a magas hidrogénezett zsírbevitel.

Ha életmódváltáson, étrendünk megreformálásán gondolkodunk, akkor elsősorban ezeket az okokat kell megszüntetnünk, aminek a szervezetünk persze egyébként is hasznát fogja látni.

Mivel jellemzően az emésztési problémák miatt gyakori a hiányállapot, így fontos ezek pótlása. Érdemes a táplálkozást minél természetesebb alapanyagokból elkészíteni, és természetes módon kiegészíteni. Remek választás erre az InnoFit terméklistán található, természetes zöldség- és gyümölcskoncentrátumok.

Hasznos tippek, nem csak irritábilisbél-szindómásoknak

Emellett néhány étkezési jótanács, nem csak Crohn-betegeknek: fontos, hogy rendszeresen étkezz, és soha ne siesd el, hanem szép lassan megadd a módját. Ne ugorj át egyetlen étkezést sem, se ne hagyj hosszú szüneteket az étkezések között. Gondoskodni kell a megfelelő folyadékbevitelről is, de ezen belül a kávé-tea napi legtöbb 3 csésze legyen, az alkoholt és a szénsavas üdítőket pedig a legjobb egészen kiiktatni.

Nem tesznek jót a burgonyában, kenyérben, gabonában található, az emésztésnek ellenálló keményítők sem, amik gázképződést, puffadást okozhatnak, és persze a rántott, sült ételeket, pizzákat meg egyéb gyorsételeket is jobb, ha kerülöd.

Végül pedig egy tipp, ami Crohn betegség esetén és a karcsúsodni, fogyni – vagy egyszerűen csak tudatosabban táplálkozni vágyók számára is új távlatokat nyithat. Az ételnapló vezetéséről van szó, amiben röviden bevezetheted, hogy mit ettél aznap, és milyen hatása volt az elfogyasztott ételnek testedre, erőnlétedre vagy akár hangulatodra. 

Ha táplálkozási szokásaidat, jó és rossz beidegződéseidet, valamint az életedben zajló események, stresszek étkezésedre való hatását egy ilyen személyes étkezési napló segítségével jobban tudatosítod, akkor könnyebben meghozhatod azokat a pozitív változtatásokat is, amiktől hamarosan még jobban fogod érezni magad!

(A zöld színnel jelölt termék nevére kattintva további információt olvashatsz róla, illetve további kattintással a termékek megvásárolhatók.)