Életadó ételekkel a vérszegénység és a vashiány ellen

Eleinte akár olyan enyhe is lehet, hogy szinte észre sem veszed, de a vashiány tünetei idővel egyre súlyosbodnak. Sápadtság, fáradékonyság, gyengeség, fokozott szívdobogásérzés, szorító gombóc a torokban – és még sorolhatnánk a vérszegénységgel járó kellemetlenségeket, enyhébb és komolyabb tüneteket.

Betegítő ételeink, avagy mitől alakul ki a vashiány

Tudvalevően táplálkozási betegségről van szó, vagyis az elégtelen vasfogyasztás, illetve a táplálékból nyert vas felszívódási zavarai, esetleg az emésztőrendszer vérzése okozhatja a gondot. Különösen manapság, az élvezeti evés és a gyorséttermek táplálkozási kultúrájának elterjedésével egyre jellemzőbb a túlzott finomított szénhidrátfogyasztás/gluténérzékenység miatt kialakult felszívódási zavar, amely szintén a vashiány egyik kiváltó oka lehet.

A finomított szénhidrát azáltal járulhat hozzá a vérszegénység kialakulásához, hogy a gabonában található glutén kikezdi a bélbolyhokat, így a vékonybélben nem tud tökéletesen felszívódni a táplálék vastartalma. A bélfal is vasraktárként működik: ha ép és egészséges, akkor fel tudja venni, míg ha gyulladt, fekélyes, akkor eleve nem képes elraktározni a vasat.

Ha hidegérzés, gyakori szomjúság és székrekedés gyötör, amik szintén a vashiány tüneteinek számítanak, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodnod azon, hogy miként étkezel. Bármennyire is „finomnak” tűnik az élelmiszeripar által összezavart ízlésünk számára, kerülendő a finomliszttel készült, illetve a finomított élelmiszerek fogyasztása, és persze a túl sok zsír is a vérszegénység kialakulásának irányába hat.

Ma az orvosok többsége megoldásként a vaskészítményeket ajánlja a betegeiknek. Nem mindig ideális megoldás ez, mert sokaknál szorulást, emésztési problémákat okoznak, vagyis akár tovább is ronthatják a belek állapotát és így a felszívódást. Mielőtt azonban tablettákra fanyalodnál, érdemes minél több gazdag vastartalmú, egészséges táplálékot fogyasztanod. Az olajos magvak közül például ajánlott a dió, a mogyoró és a mandula, a nyers gyümölcsök közül pedig elsősorban a cseresznye, az egres, valamint a piros és a fekete ribiszke válhat hasznodra.

Nem kell étrendedet teljesen átállítanod a májfélékre – különösen ha ezek egyébként sincsenek ínyedre. Gondolkodhatsz nyugodtan a „zöldebb megoldásokban” is. A vérszegénység leküzdésére fogyassz sok céklát, parajt, petrezselyemzöldet, brokkolit, spárgát és kelkáposztát, karalábét és hüvelyeseket (lencsét, borsót, babot)!

Sajnos bármilyen életkorban, mindkét nemnél nagy arányban előfordulhat vérszegénység. Különösen riasztó, hogy minden harmadik gyereket és a nők egynegyedét érinti a probléma. Ebből a szempontból is fokozottan veszélyeztetettek a nők, mert a terhesség, a szoptatás, illetve a menstruációs ciklusok növelik az anémia kialakulásának kockázatát.

Nemcsak diétahiba lehet tehát a háttérben, ezért ha azt veszed észre magadon, hogy hullik a hajad, vagy körmöd vékony és töredezett, de főleg akkor, ha legszívesebben állandóan aludnál, alighanem érdemes pótolnod szervezetedben a vasat. Ha nőként sportolsz, teljesítményed is romolhat, a vashiány következtében, mert véred oxigénszállító kapacitása nem megfelelő – és ez persze nemcsak sportversenyek esetén, hanem a hétköznapokban is érezteti hatását.

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz elég zöldséget, gyümölcsöt enni, akkor se keseregj. Az Innofit segítségével könnyen és egyszerűen tudod a táplálkozásodból hiányzó növényeket elfogyasztani. Kiváló vasforrások a cékla és a bogyós növények, így ezeket természetesen és könnyen felszívódó formában a Purfit, a Topform és a Child termékeinkben találod.

(A zöld színnel jelölt termék nevére kattintva további információt olvashatsz róla, illetve további kattintással a termékek megvásárolhatók.)