A magas vérnyomás és a koleszterin: mi miért felelős?

Ha el akarjuk kerülni a magas vérnyomás kialakulását, akkor a koleszterinünkre kell vigyáznunk, mert a szív- és érrendszeri betegségeket a megnövekedett vérzsírérték (vagyis a magas koleszterinszint) okozza. Vajon igaz ez?

Ok vagy következmény a magas vérnyomás esetében a koleszterin?

Vannak „tények”, amikről mindenki tudja, hogy igazak – akkor is, ha nem! Ilyen esetnek tűnik a magas vérnyomás kiváltó okaként számon tartott vérzsírérték is a legújabb orvosi tapasztalatok fényében.

Hagyományosan a koleszterint teszik felelőssé a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért. Persze tény és való, hogy ezek az értékek az ilyen betegeknél magasabbak a normálisnál. Dr. Dwight Lundell amerikai szívgyógyász negyed évszázados tapasztalattal és 5000 nyílt szívműtéttel a háta mögött rombolta le ezt a tévhitet.

Álláspontja szerint:

„A szakirodalom folyamatosan a főorvosok álláspontját szajkózza, mely szerint minden szívbetegség a magas koleszterinszint miatt alakul ki. Az elfogadott kezelés pedig a koleszterin csökkentő gyógyszerek receptre írása…Az ezektől eltérő javaslatokat butaságnak ítélték. Pedig látjuk, ez nem segített! Ezek a gyógymódok sem erkölcsileg, sem tudományosan nem igazak. Néhány éve kiderült, hogy a szívbetegség valódi oka az érfalak folyamatos gyulladása.”

Nem mindegy ugyanis, hogy valami következménye egy problémának, vagy maga az ok a betegség kialakulásában. Például: nem a fehérvérsejtszám-növekedés az, ami megbetegít, bár egyes betegségekkel együtt jár. Ez azonban csupán egy logikus immunválasz a szervezetben jelen levő fertőzésre, és a kórokozók elpusztításában játszik szerepet.

Ugyanígy a láz is – bármilyen kellemetlen – nem megszüntetendő oka, hanem következménye a fertőzésnek, vagyis a szervezet természetes reakciója. Ezért is jobb, ha nem csökkented lázcsillapítóval, hanem hagyod, hogy az immunrendszered „kifüstölje” a betolakodókat.

Visszakanyarodva a magas vérnyomás és a láz esetéhez: az újabb nézet szerint a koleszterinérték emelkedése szintén egyfajta védelmi reakció az erek belső gyulladására, és nem a hibáztatandó ősbűn.

Gondoljunk csak bele! Ki a hibás, ha ég a ház? Tűzesetnél rövidesen megjelennek a tűzoltók is. Ha minden lángokban áll, hát ott teremnek a tűzoltók is a helyszínen. De őket kikiáltani felelősnek és hadjáratot indítani ellenük, mert „kísérőjelenségként” mindig ott vannak ahol a baj adódott – elég nagy balgaság!

Mi a valódi összefüggés a magas vérnyomás és a koleszterin között?

Dr. Lundell szerint is lényegében az életmódunk, étrendünk tehető felelőssé – de nem közvetlenül a magas koleszterinszintért (hiperkoleszterinémiáért), hanem az ereink magas koleszterinszintet kiváltó, folyamatosan meggyötört állapotáért.

A teljes idézet szerint:

„Ha az érfalak nincsenek begyulladva, a koleszterin nem tud felhalmozódni az erekben, nincs szívroham és nincs sztrók. Gyulladás nélkül a koleszterin szabadon áramlik a testben, és kiürül. Ez a gyulladás okozza a koleszterin lerakódását, a magas koleszterinszintet.”

A gyulladás a szervezet természetes védekezéseként alakul ki az idegen anyagok: a baktériumok, toxinok vagy vírusok megjelenésekor. Ha a testben folyamatosan jelen vannak ezek a mérgek vagy élelmiszerek, az krónikus gyulladást idéz elő.

Ennek oka a sok feldolgozott, egészségtelen étel. Ezek az ételek folyamatosan irritálják az ereket, amelyek képtelenek meggyógyulni, a krónikus gyulladás pedig szívbetegséghez, sztrókhoz vezet.” Egyszóval nem csupán és nem is elsősorban arról van szó, hogy zsírszegényen kellene étkezned, hanem az általad fogyasztott ételek természetességéről, eredetéről és minőségéről.

Konkrétabban: a bogyós gyümölcsökben és a többszörösen telítetlen zsírsavban, omega-3-ban gazdag táplálkozás képes megakadályozni a hiányállapotok kialakulását, és hosszú távon megvédeni ereidet a kártékony gyulladástól.

Ha eldöntötted, hogy színvonalasabban szeretnél étkezni – és hosszabb életet szeretnél élni – az átlagnál, ahhoz csak gratulálni tudok! Magadba befektetni mindig a legésszerűbb ráfordítás. Mert hiszen mi érdemli meg jobban ezen a világon a figyelmedet, mint az Életed?!

Kezdd el most a megelőzést, gondoskodj az ereid megfelelő állapotáról! Ha a táplálkozásodból hiányoznak a bogyós gyümölcsök, ne keseregj, hanem pótold őket az érvédő, természetes gyulladáscsökkentő hatású gyümölcs-koncentrátumokkal. Kiváló választás erre a Purfit és Topform termék fogyasztása. Az érfalak egészségben tartásához omega-3 forrásként hetente legalább egyszer-kétszer fogyassz halat, rendszeresen olajos magvakat és hidegen sajtolt olajat. Mint mindig, az alapszabály most is az, hogy nem érdemes megvárni a komolyabb betegségek kialakulását.

Előzd meg őket az InnoFit termékek segítségével!>>

(A zöld színnel jelölt termék nevére kattintva további információt olvashatsz róla, illetve további kattintással az InnoFit termékek megvásárolhatók.)