A cukorbetegség ellen: 6 ok amiért kerüld a cukrot

Vajon miért lett népbetegség a diabétesz? De talán még ennél is fontosabb kérdés, hogy mit tehetünk azért, hogy széles ívben elkerüljük a saját életünkben (vagy hatékonyan enyhítsük)? A kutatók szerint az alaphajlamon túl nem annyira a zsírfogyasztás, mint inkább a köretek: a szénhidrátok, cukrok (az alkohol is!) felelősek az elhízásért és közvetve a cukorbetegség kialakulásáért. Tehát nem a szalonna és a pörkölt az igazi mumus, hanem a nokedli meg a kenyér!

A cukorfogyasztás és a cukorbetegség: valójában mi az összefüggés közöttük?

A tudományos kutatások egyértelműen alátámasztják, hogy a „cukor” általi túlterhelés katasztrófákat okoz a szervezetben. A legismertebb talán a 2-es típusú cukorbetegség, de szív- és érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást, illetve különböző gyulladásos állapotokat is okozhat. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

A fehér méreg, amit te is minden nap fogyasztasz

Ennyire káros lenne a cukor, hogy szinte méregként kellene tekintenünk rá? Hiszen nem csupán elhízást okoz, hanem az egész szervezetet képes megkárosítani! Hogyan?

1. Függőséget okoz

Egyes kutatások egyenesen a drogfogyasztáshoz hasonlítják a cukor/finomított szénhidrát fogyasztást. A cukor ugyanis olyan vegyi anyagok felszabadulását váltja ki a szervezetben, amik beindítják az agyunk örömért felelős központját.

Márpedig a drogok ugyanezt teszik.

Miért gond ez? Mert akárcsak a kábítószerek esetében, a szervezet egy idő után megszokja a bevitt mennyiséget, így egyre többet követel annak érdekében, hogy ismét megízlelje az egyszer már elért örömállapotot. A kísérletek azt is bizonyítják, hogy a cukorról való leszokás éppen olyan kínkeserves, mint a drogozás abbahagyása: remegés, hidegrázás, émelygés, szédülés, fejfájás és szorongás jelentkezhet.

2. Zsírosítja a szerveidet

A vérben lévő cukor folyamatosan arra készteti a májat, hogy minél több zsírt raktározzon el. Éppen ezért a magas cukortartalmú étrend hatására zsírgömbök alakulhatnak ki a máj körül. Ez gyakorlatilag egyfajta szerzett májbetegség, ami rengeteg embert érint. A májad egészségének érdekében kerüld a cukros üdítőket, és bánj csínján a fehér kenyérrel, tésztafélékkel, krumplival is!

3. Állandó éhséget okoz

Folyamatosan csak a kajára tudsz gondolni? Akár egész nap képes volnál enni, rágcsálni? Sajnos el kell hogy szomorítsalak: ezt bizony a cukorban gazdag étrend eredményezi. A rendszeres cukorfogyasztás bizonyítottan blokkolja az agy teltségérzetért felelő jeleit.

Ahhoz, hogy ezen változtatni tudj, életbevágóan fontos, hogy csökkentsd a napi cukoradagodat – és meglátod, hogy hamarosan sokkal kevesebb étellel is jól fogsz lakni!

4. Teljesen leszívja az energiaraktáraidat

Jártál már úgy, hogy ettél egy szelet csokit, és szinte azonnal teljesen felpörögtél, majd néhány óra múlva annyira fáradtnak érezted magad, hogy megmozdulni is alig bírtál? Ez egyértelműen a cukor hibája, mert ilyenkor a szervezeted újabb cukoradagra kezd vágyni, ez pedig gyakorlatilag nem más, mint a 22-es csapdája, igazi ördögi kör.

Ha azt tapasztalod, hogy az energiád a napi teendők ellátására sem elég, éjjelente meg ébren forgolódsz, akkor mindenképpen érdemes a cukorra gyanakodnod. Próbáld tudatosan visszaszorítani a fogyasztását, és meglátod: hosszútávon szuper eredményeket érhetsz el nem csupán a fogyókúráddal, hanem az egész életed és közérzeted kapcsán!

5. Hangulatingadozásokat vált ki

Itt visszakanyarodunk az elején említett drogfogyasztáshoz. A cukorban bővelkedő ételeket ugyanis legtöbbször azért esszük, mert a hangulatunkat szeretnénk feldobni. Gyakorlatilag a drogfogyasztásnak is ez a kiindulópontja.

A kutatók el is kezdték vizsgálni a depresszió és a cukor, illetve az édességek fogyasztása közti kapcsolatot, és egészen meglepő eredményre jutottak: a cukorban gazdag, „hangulati hullámvasutat” beindító táplálkozás közel 40%-kal növeli a depresszió kialakulásának esélyét.

6. Szív- és érrendszeri betegségeket okoz

A szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség szoros összefüggésben állnak egymással. Az emelkedett vércukorszint közvetlenül károsítja az érfalak belső rétegét. Ezek a sejtek ugyanis az inzulintól függetlenül képesek a cukrot felvenni a vérből, ám a túl sok cukor miatt fokozatosan elkezdenek kórosan működni, és ezáltal az érfalak stabilitása és rugalmassága rossz irányba változik.

Az érfal sérülése egyéni érzékenység alapján különböző helyeken alakulhat ki, és ennek megfelelően jönnek létre a későbbi szövődmények.

A kiserek károsodása miatt létrejött problémák közül a leggyakoribbak:

  • a szemfenéki erek károsodása (retinopátia) miatt látásromlás és vakság alakulhat ki;
  • a vese hajszálereinek károsodása (nefropátia) következménye a veseelégtelenség;
  • az idegrostokat ellátó erek károsodása (neuropátia) nyomán érzékelési zavarok, érzéskiesés, impotencia jelentkezhet.

A nagyerek falának sérülése miatt kialakuló, gyakori szövődmények:

  • a szívkoszorúerek megbetegedése szívinfarktushoz vezethet;
  • a végtagok ereinek betegsége miatt kialakulhat a diabéteszes láb;
  • az agyi érrendszer károsodása szédülést, később súlyos agyérbetegségeket, sztrókot okozhat.

Na és a megoldás? InnoFit tippek a cukorbetegség és szövődményeinek megelőzésére

Ha idáig olvastad tippjeimet, és a „fehér méreg” hátborzongató hatásairól szóló leírásomat, akkor most fellélegezhetsz. Van néhány olyan InnoFit termék, amelynek fogyasztása segíteni fog az egészséged megőrzésében:
  • a hasnyálmirigy regenerálásra, az inzulintermelő képesség javítására: Topform
  • a vércukorszint csökkentésére, stabilitására, az erek állapotának megőrzésére, javítására, értágításra és az erek rugalmasságának a megőrzésére: Purfit

Rendelj ezekből a természetes egészségtámogató koncentrátumokból, hogy hatástalanítsd a cukor által okozott károkat!

(A zöld színnel jelölt termék nevére kattintva további információt olvashatsz róla, illetve további kattintással a termékek megvásárolhatók.)