9 azonnal alkalmazható tipp, ha Te is égető gyomorpanaszokkal küzdesz

Gyakran van olyan érzésed, mintha Te és a gyomrod külön utakon járnátok? Ebéd után, amikor Te egy békés csendes pihenőre vágynál, a gyomrod vadul és görcsösen összerándul. Kávé mellett pedig, amikor Te a munkádra koncentrálnál, vagy éppen lefekvés után, amikor a kedvenc könyved társaságát élveznéd, a gyomrod, mint valami tüzes katlan égni kezd…

Magyarul rendszeresen vannak gyomorpanaszaid, de nem tudod, hogy mit tehetnél ellene?

Most összeszedtem Neked a mindennapokban alkalmazható 9 tippet, amelyeket már ma el tudsz kezdeni bevezetni az életedbe annak érdekében, hogy kíméld a gyomrodat. Hidd el, a gyomrod meghálálja majd!

1. Kerüld a szélsőséges hőmérsékletű ételeket!

Nálad is gyakran előfordul, hogy épphogy csak elkészült a kedvenc ételed, de pár perc múlva már üres is a tányérod? És evés közben nem is foglalkoztál azzal, hogy szinte szétégette a szádat? Ez nem csoda, pláne, ha az ember kedvenc ételéről van szó. Hiszen nehéz kibírni, amikor ott rotyog már órák óta a tűzhelyen miközben elképesztő illatokat áraszt…

Azonban ennek sajnos gyakran lehet az a vége, hogy a gyomrunk fájdalmasan összerándul, és a hátralévő délutánunkat egy nem éppen kellemes gyomorgörcs társaságában tölthetjük.

Ez amiatt van, mert a gyomrunk nem igazán kedveli sem a túl forró, sem a túl hideg ételeket. Sőt, valóságos traumaként éli meg azokat!

Tanács: Amennyiben el szeretnéd kerülni az ebéd utáni gyomorgörcsöket, a testünkhöz hasonló hőmérsékletű ételeket fogyassz, tehát kerüld a forró és a hűtő hideg (pláne fagyos) ételeket!

Inkább kezd el az aznapi ebédet kicsit korábban megfőzni, hogy ne farkaséhesen kerülj a forró étel elé!

2. Rágj lassan és alaposan!

Ezzel a mondattal talán Neked sem mondok sok újat. Hiszen kire ne szóltak volna rá gyermekkorában a szülei vagy a nagyszülei, hogy ne habzsoljon már annyira, mert még véletlenül a tányért is lenyeli!

Ezt azonban a mai rohanó világban sokak számára nem egyszerű betartani. Hiszen munkaidőben örülsz, ha eljutsz a szomszédos kifőzdébe ebédelni, rosszabb esetben pedig a sarki boltba egy péksüteményért. Akkorra viszont már olyannyira éhes vagy, hogy villámgyorsan, szinte rágás nélkül befalod az ételt. Na meg különben is, rohannod kell tovább a következő megbeszélésedre…

Ezzel azonban az a probléma, hogy nem rágod meg elég rendesen az ételt, így pedig a gyomrodba túl nagy ételdarabok jutnak. Emiatt pedig hatalmas munkát hárítasz a gyomrodra! Hiszen gondolj bele: neki kell fáradságos munkával előkészítenie az ételt a további emésztéshez, amit Te alapos rágással sokkal könnyebben megtehettél volna, ha egy 10 perccel több időt szánsz az étkezésre.

Ezt a plusz munkát a gyomrod pedig gyakran fájdalmas görcsökkel hálálja meg.

Tanács: Hagyj elég időt az étkezésre! Próbálj meg csomagolni magadnak és mindig legyen nálad valami harapnivaló, hogy ne kelljen megvárnod, amíg már kopog a szemed az éhségtől.

3. Ne sikáld a gyomrodat!

Most talán azt gondolod, hogy “ugyan, miért sikálnám én direkt a gyomromat?” Azonban vannak olyan ételek, amelyekről lehet, nem is gondolnád, hogy mennyire bánthatják a gyomrod falát és mekkora fájdalmat okozhatnak!

Ilyen “sikáló” ételnek számítanak például a gyümölcsök apró magvai (mint a kiviben vagy a legtöbb bogyós gyümölcsben megtalálható magvak), a mák, a lenmag vagy a szezámmag. Ugyanis ezek a magvacskák roppant jól ellenállnak az emésztésnek, emiatt pedig súrolják a gyomrod falát.

Tanács: Amennyiben gyomorpanaszokkal küzdesz, a lenmag és a szezámmag helyett válassz inkább belőlük készült őrleményt, pelyhet és olajat. Így nem csak, hogy nem fogják a magvak dörzsölni a gyomrodat, de még az értékes olajokat is tudja belőle hasznosítani a szervezeted!

Az aprómagvas gyümölcsök helyett pedig fogyassz inkább bogyós gyümölcsöket tartalmazó gyümölcskoncentrátumokat. Ha pedig olyan gyümölcsről van szó, amelynél meg tudod oldani, akkor vágd ki a magvas részét (például a kiviből).

4. Ne hagyd üresen a gyomrod!

Nem, itt most nem arra gondolok, hogy edd magad folyton degeszre! Hanem arra, hogy rendszeresen egyél keveset.

Hogy ez miért is olyan fontos? Mert a gyomrunk nem arra lett kitalálva, hogy hosszú órákat álljon üresen a savas nedveivel (kivéve persze éjjel), hanem arra, hogy a bele kerülő étellel dolgozzon.

Ha sokáig üresen tátong, annak könnyen gyomorégés lehet a vége! Pláne, amikor reggeli nélkül a savas gyomrunkra még rádobunk 3-4 kávét is, majd ezzel a savas löttyel (Ne érts félre, én is imádom a kávét!) a gyomrunkban rohangálunk fel-alá egész nap.

Tanács: Egyél legalább napi 5-6 alkalommal, de egyszerre csak keveset! A reggeliről, illetve a kávé mellé fogyasztott legalább pár darab kekszről pedig semmiképpen se feledkezz meg!

5. Kerüld az izgató ételeket!

Te is szereted az erős, intenzív ízű ételeket? Legyen szó egy jó kis chilis babról, a nagymama húsleveséről, a kedvenc kínaidban főzött csípős-savanyúról, de igazából bármilyen jól megsózott ételről borssal, curryvel, mustárral vagy éppen tormával feltuningolva?

Ezt teljesen meg tudom érteni, azonban az sem csoda sajnos, ha ezek az ételek után gyomorfájdalmakat tapasztalsz. Ugyan az erősen fűszeres ételek normál esetben (és normál mennyiségben) segítik az emésztést, azonban gyomorproblémák esetén pont, hogy súlyosbíthatják a panaszokat.

Ez amiatt van, mert az intenzív ízű ételek nem csak az ízlelőbimbóinkat keltik életre, hanem a gyomrunk nyálkahártyáját is izgatják.

De nem csak a fűszerekre kell itt gondolnod! Bánthatják a gyomrodat az alkoholos italok, a különböző ízfokozók, mint a nátrium-glutamát, illetve a különböző tartósítószerek is.

Tanács: Tudom, hogy nem egyszerű, de próbáld meg visszavenni a sófogyasztást, az intenzív ízesítők helyett pedig inkább válaszd a zöld fűszereket és a gyümölcsökkel készült ételeket! A vasárnapi intenzív ízű húslevest pedig cseréld le egy finom zöldség- vagy gyümölcslevesre.

6. Ne lötyögjön a folyadék a gyomrodban!

Kevesen tudják csak, hogy a panaszos gyomornak nem tesz jót, ha csak folyadékot „öntünk” bele. Ennek oka az, hogy amennyiben nincs, ami ezt a folyadékot felszívja (tehát nem ettél előtte vagy mellé), akkor az teljesen szabadon tud úgymond „lötyögni” a gyomrodban.

Ennél sokkal jobban kedveli a gyomrunk, ha inkább pépes állagú anyaggal töltheti az idejét.

Tanács: Érdemes minden ital mellé enned például pár szem kekszet vagy köles golyót, ami kicsit beszívja a nedvességet, és pépet csinál a gyomrodban! Sőt, ez most talán meglepő lesz a számodra, de érdekes tapasztalat, hogy kifejezetten megnyugtatja a gyomrot, ha a második fogásra kanalazod rá a levest. Ne aggódj, ezt nem szó szerint kell értened! Egyszerűen csak cseréld meg a klasszikus sorrendet, és a főétel után edd meg a levest.

7. Figyelj evés után a testhelyzetedre!

A nyelőcsövünk gyomor felőli végén lévő záróizmot úgy képzeld el, mint egy jól záródó zsilipet, amely megakadályozza, hogy a gyomrodban lévő savas tartalom (amit a gyomrunk rendkívül jól visel) visszafolyjon a nyelőcsőbe (a nyelőcsövünk már sajnos nem viseli ilyen jól). Ha ez a záróizom nem működik megfelelően, akkor a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe juthat, ahol fájdalmas felmaródásokat, sebeket okozhat.

Tanács: Ne aggódj, Te is megakadályozhatod a visszafolyást, illetve könnyítheted a záróizmod munkáját azzal, ha étkezés után legalább 10 percig félülő helyzetben maradsz. Ha pedig leesik valami a földre, akkor se hajolj le érte hirtelen, hanem guggolva vedd fel a leesett tárgyat! Érdemes arra is figyelned, hogy fekvésnél egy párnával emeld meg a felsőtested, tehát ne aludj teljesen vízszintes felületen!

8.  Egyél minden nap kását!

Nem is gondolnád, hogy milyen természetes, könnyen elérhető gyomornyugtató ételek állnak a rendelkezésünkre mindenféle gyógyszer nélkül is! Ilyen nyugtató hatású étel például a zab- és a rizskása. Ezekből ugyanis hosszantartó főzés hatására nyákos anyag oldódik ki, amely bevonó tulajdonságának köszönhetően nyugtatja a gyomor nyálkahártyáját, így csökkentheti a panaszaidat.

Tanács: Adj egy rész zabhoz vagy rizshez 3 rész vizet, tejet vagy növényi tejhelyettesítőt, majd lassú tűzön főzd meg! (Ennél több folyadékot is adhatsz hozzá, de akkor már inkább nyákleves lesz belőle.) Talán elsőre azt gondolod, hogy nem hangzik túl finoman ez az étel. De ne aggódj, felturbózhatod a kását zöldségekkel és gyümölcsökkel, vagy amivel szeretnéd. Azonban itt is kerüld az erős fűszerezést!

9. Gyorsítsd fel a gyomrod regenerációját!

Ahhoz, hogy minél gyorsabban tudjon regenerálódni a panaszos gyomrod, és hosszú ideig tünetmentes lehess, fontos, hogy támogasd a szervezetedet a szükséges tápanyagokkal, mint a vitaminok, ásványi anyagok, illetve bioaktív anyagok. Ehhez érdemes kizárólag természetes, koncentrált zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanod, amelyek már a száj nyálkahártyáján keresztül felszívódnak. Különösen hatásos lehet az emésztés és a jó bélműködés szempontjából az ananász, az alma, a répa, a homoktövis és a citrom!

Tanács: Keverj el egy zacskó Orifit-et a már említett langyos rizs- vagy zabkásába, majd rágd meg lassan és jó alaposan! Így nem csak, hogy gyomorkímélő, de egy isteni finom gyümölcsös kását is kaphatsz!

(A zöld színnel jelölt termék nevére kattintva további információt olvashatsz róla, illetve további kattintással a termékek megvásárolhatók.)